泰国,曼谷,小住宅 / EKAR建筑事务所

直到他开始组建自己的家庭之前,他和父母一直住在一起,EKAR的客户搬到了他在曼谷的父母对面的房子。最初的打算是翻新现在的房子,以适合这位客户的第一个出生的女儿。然而,在建筑图纸完成后,业主改变了主意。业主认为与父母分开生活是不愉快的。因此,他在他的房子对面也就是他父母的房子旁边买了一块地,让他可以和他的孩子住在一起,直到她开始组建自己的家庭。

周围环境的背景是在jaransanitwong 75路的拐角处,在他的父母家旁边,他在那里长大。EKAR建筑师以泰国住宅的传统为基础,在640平方米的面积中,将传统建筑的概念融入到规划中,最大化的开发现有的空间。通过创建一个L型的建筑并抬高居住空间将首层架空,一楼可以放置东西和停车,空间很大可以停放10辆车。并且拆除了新住宅和业主父母家的住宅之间的墙,取而代之的是在原有花园的基础上补植了更多的植物,加强了两所住宅间的联系

关于客户的想法,建筑师将这栋住宅分为了四层。二楼是为客人的家人准备的,而三楼是为他女儿的未来家庭准备的。因此,为了让每个家庭成员包括他女儿的未来家庭能够聚集在一起,第一层是一个焦点。在这一层,有一个娱乐室和一个大露台,作为客户家庭的公共区域。此外,受到传统泰式建筑风格的影响,这层楼被自然元素包裹着。在泳池和抬高的植物池之间种了一棵树,使得树可以从建筑的缝隙中长出来,在泳池旁营造出了一种河岸的效果

EKAR的目的是为了让客户尽可能的靠近他们的父母。同时可以在看着他们的女儿在庭院里跑来跑去时躺在“真实的地面”上。在这块土地的东侧有一栋八层公寓,为了保护客户的隐私,设计师尽可能的不在这侧设计窗户。在地面上,有一个位于东侧的实木入口。在房屋一层的同一侧,有木质的落地窗,打开时可以保持通风,在有需要时可以完全关闭以保护客户的隐私。在材料的选择上,每一层都使用了不同的材料,如木材,石材的围墙和类石头材质的瓷砖。这些经过精心设计的材料组合可以使立面具有个性的同时与周边环境结合起来。


after living with his parents until the time he started his own family, EKAR’s client moved out to his house located opposite to his parents in bangkok. the very first intention has been to renovate the existing house to be suitable for the client’s first-born daughter. however, after the completion of the architectural drawing, the owner changed his mind. from his experience, it is not pleasing when it comes to living apart from his parents. therefore, he bought another land opposite his house and next to his parent’s house, with an effort to create a place where he can live with his child until the time came when she would start her own family.

the plot is set on the corner of jaransanitwong 75 road, next to the house of the client’s parents — where he grew up. with an area of 640 square-meters, thai based practice EKAR architects embraces the concept of traditional architecture to the planning to maximize the limited space. by creating a L-shaped building and lifting all residential spaces to the upper floors, the ground floor is free for storage and a parking area for ten cars. the wall between the parents’ house and the new one is eliminated and filled with a big new garden along the existing garden of parents’ house to create consistency of space.

regarding the client’s wish, the architects divide the four-storey house’s floor planning. the second floor is meant for the client’s family, while the third floor is for his daughter’s future family. hence, in order to gather everyone in the family — and his daughter’s future family — together, the first floor is a focal point. on this floor, there are an entertainment room and a grand patio which becomes the common area for the client’s family. furthermore, this floor is inspired from a traditional ground level in which natural elements are closely surrounded. ranging from the swimming pool on the same floor which reflects a riverside sensation to the elevated yard across the swimming pool. the gap between the swimming pool and the elevated yard allows a tree from the ground floor to grow through.

EKAR’s intention is to make its client feel as close as possible to their parents. also, to lay down while watching their daughter running around this grand patio, like on a real ground. on the east side of the plot is an eight-storey social housing. therefore, the architects conceal the house on this side, in order to block unpleasant views as well as to protect the residents from prying eyes, by providing windows or voids at the minimum number. on to the ground floor, there is the main entrance on the east side which is made of solid wood. while on the first floor, on the same side, there are floor-to-ceiling wooden-grill window pivots which can be opened to allow ventilation, and can be closed when privacy is in need. in terms of material selection, each floor of the re-gen house features different materials, such as wood, stone-texture coated walls and stone-like tiles. this material combination creates a uniqueness to the facade which still fits into the surrounding context.