北京,中国,旧四合院商业建筑改造为现代综合体 / archstudio

北京本土建筑事务所archstudio把一个旧四合院商业建筑改造成一个公共活动和生活的现代综合体。占地500余平米,建筑位于一个嘈杂的胡同内,通过满足日益多元的消费要求,来吸引城市居民。

这座传统建筑一个突出特征是递进的院子。一个四合院里有三进院落,建筑的功能随着人们进入不同的院子改变,隐私性由外到内逐渐增强,给游客留下空间深邃的印象。Archstudio的设计灵盖来自于传统空间的“层层递进的院落”,这样把原来的内部院落变成一个“三进院落”,为的是适应公共空间一步步向私人空间的转变。

递进的院落重组了新与旧、内与外、人工与自然的关系。首先,建筑师拆掉了南面的部分屋顶,为的是在室内空间和沿街院落形成第一进院落。其次,他们在南北之间的房子上增建一个斜坡建筑,这样就利用两个平行院落隔开了新旧建筑。

这些空间虽然分离但是彼此交流,喷有图案的玻璃墙看起来像叠峰,越远透明度越大,这样实现了由外及内不同场景和居住环境的递进并置。建筑的功能追随从三进院落的开放到私密的自然转变。

南面建筑是一个公共集合活动空间,设有接待处、餐厅、酒吧、厨房、办公、仓储和其他功能。原始的木头梁柱结构尽可能被保留,两个新的木质盒子服务单元设置在内部来分隔不同规模的空间。穿过第一进院落,原有建筑的窗口和喷漆的门形成“墙影”效果,它们在竹林背景下共同构建出一个真实多彩的胡同生活场景。

中间的建筑被改成一个灵活的多功能空间,与前面的餐厅共用,或者作为一个独立的展厅,或者并入客房部分,形成一个休息区域。建筑师尽力考虑新建建筑和两个旧的坡屋顶建筑在两边的规模、采光和间距的和谐关系。内部空间沿着线型水景观花园建造,主要使用透明、半透明、反光材料和家具来弱化空间的实体感,创造一种轻盈、透明并且漂浮的氛围,来区别于原有建筑,使空间消隐在竹林院落中。

北侧的建筑是最隐私的部分。建筑师利用原有结构将首层分成四个房间。休息区和淋浴区通过材质变化被分割。每个客房有独立的竹林院落,内外叠在一起。二层被分成尺寸不同的三个房间。透过玻璃幕墙屋板,人们能够欣赏到层状灰瓦屋顶、绿树和蓝天的最佳视野。所有房间都安装有人脸识别和智能系统。客人可以网上订房,扫码登记入住,享受一种更简单便捷的居住体验。

项目信息:

项目名称:递进院落

项目位置:前门,北京,中国

面积:约530㎡

竣工时间:2018.02

主要材料:镜面不锈钢,印花玻璃膜,半透明砖,橡木板

建筑师:han wenqiang, huang tao

结构设计: zhang fuhua

水电设计:zheng baowei

照明设计:dong tianhua

家具设计:song guochao

摄影师:luo juncai, jin weiqi


beijing-based archstudio renovated a former quadrangle courtyard commercial building into a modern multipurpose complex for public activities and living. occupying slightly more than 500 sqm, the structure is located in a noisy hutong area and aim at attracting urban population with increasingly diversified consumption demands. 

a prominent feature of the traditional architecture is the layering courtyard. in a quadrangle courtyard with three layers, the house’s function changes as people enter each yard, the privacy gradually increases from outside to inside, giving the visitors an impression of deep space. archstudio’s design was inspired by ‘multiple layering courtyards’ in traditional spaces, thus the previous inner yard was changed into a ‘three-layered courtyard’ in order to adapt to the transition from the public spaces to private spaces step by step.

layering courtyard has rearranged the relationship between new and old, inside and outside, artificial and natural. firstly, the designers demolished some parts of the house roof in the south so that the first layer between the interior space and street yard was created, secondly, they added a slope-roof building between houses on the north and south, and then separated the old and new with two parallel yards.

the spaces are separate but communicate with each other, the glass walls with spray patterns look like overlapping peaks, which further strengthen the translucent sense, thus achieving the layering juxtaposition of different scenes and living situations from outside to inside. the house’s usage patterns follow the natural transition from openness to privacy of the three-layered courtyard.

the south house is a place for public gathering activities, with an arrangement of reception space, dining room, bar, kitchen, office, warehouse, and other features. the original wooden beam and column structure were preserved as much as possible, and two new wooden box service units were placed inside to divide spaces of different scales. through the first layering yard, the window openings of the original building and the painted doors form the effect of ‘shadow wall’, together they outline a real and colorful hutong life scenes under the setting of a bamboo forest.

the house in the middle was changed into a flexible multifunctional space, which can be used together with the front restaurant, or as an independent exhibition hall, or be integrated with the guest room area to become a rest area. the designers tried to consider the harmonious relationship between the new building and the two old slope-roof ones on both sides in terms of the scale, lighting, and distance. the inner spaces were built around a linear waterscape garden, and mainly used transparent, translucent, reflective materials and furniture to weaken the spaces’ physical feeling and create a light, transparent and floating atmosphere that is different from the old building, making the spaces allusive and concealing in the bamboo courtyard.

houses on the north side are the most private places. the designers made use of the original structure to divide the first floor into four rooms. the rest area and bathroom area were separated from each other by the change of materials. each guest room has an individual bamboo courtyard, and the inside and outside are stacked with together. the second floor was divided into three rooms of different sizes. through the floor glass curtain wall, people can enjoy the best views of layered gray tile roofs, green trees, and blue sky. all rooms are equipped with facial recognition and intelligent control system. guests can book a room online and scan a code to check in, providing an easier and more convenient living experience.

project info:

project name: layering courtyard

project location: qianmen, beijing, china

area: about 530 m2

completion time: 2018.02

main materials: mirror stainless steel, printed glass membrane, translucent brick, oak board

designers: han wenqiang, huang tao

structure consultant: zhang fuhua 

hydropower design: zheng baowei

lighting consultant: dong tianhua

furniture consultant: song guochao

photography: luo juncai, jin weiqi