荷兰,弗利兰岛,住宅 / BSA事务所

位于荷兰弗利兰岛的这座建筑为融入景观和抵挡强风而设计的。在20世纪30年代至70年代,在这个岛上建造了约200户度假别墅——因为严格的建造政策至今仍保持这个数字。这块场地,及它的建筑,有截然不同的特征。在弗利兰岛上,质朴的房屋建造在没有任何篱笆或实体界限的开放的景观中。

为了把这些情节之一进行编码,BSA事务所设计一栋新建筑来代替原有的一栋住房,这个新建筑被建筑师称为“既非凡又平凡”。这个新建筑主要特征是高耸且小面的屋顶,其形式、材质和颜色与当地大风气候和沙丘景观相适应。总之,这座建筑有三层,主要居住空间夹在房屋睡眠区之间。

通过较低的首层到达建筑内部,首层陷在沙丘中,从外部是看不到的。首层包括两个卧室、一个淋浴室、一个储藏间和一个桑拿室。在首层上方是开放的居住空间,通过落地窗可以看到全景视野。中心放置的楼梯井引至阁楼,阁楼包括主卧和两个较远的卧室。

使用混凝土建造的地下室为上方的木质建筑提供坚固的基础。同时,木屋顶的建造形式犹如一艘船。悬挑的阁楼楼板围绕中心楼梯间使用钢结构,木框架整体在场地组装前仅使用两天就建造好——被建筑师形容为一个“真正挑战”的壮举。其内部有一些固定的元素被整合在一起——包括基座、表皮及仓储。

项目信息:

名称: ‘t kulkje,弗利兰岛

功能:度假别墅

项目位置:oost-vlieland,荷兰

业主:私人

建筑师:borren staalenhoef architecten, amsterdam-leeuwarden

项目团队:jacob borren, nynke rijpma

摄影师: pieter kers, amsterdam

土木工程:adviesbureau abt luning, velp

承包商:bouwbedrijf dick visser, vlieland; derix laminated timber, niederkrüchten (germany)

安装公司:van der weerd installatietechniek, franeker

leeuwarden; galama interieur, joure

室内设计:borren staalenhoef architecten, amsterdam-leeuwarden; christien starkenburg, leeuwarden; galama interieur, joure

足迹:85平米 /915平方英尺

表面积:265平米/ 2,852平方英尺

规模:650平米/6,997平方公尺

初步设计:2015年2月

竣工时间:2017年9月


this house on the dutch island of vlieland has been designed to both integrate into the landscape and withstand strong winds. between the 1930s and 70s, around 200 holiday homes were built on the island — a number which, as a result of strict construction policies, remains the same today. the area, and its architecture, has a distinct character. in vlieland, modest properties are set in an open landscape without any fences or physical boundaries.

in order to bring one of these plots up to code, borren staalenhoef architecten (BSA) replaced an existing residence with a new one — described by the architects as ‘both remarkable and unremarkable’. the holiday home’s primary feature is a tall, faceted roof whose form, material, and color are responses to the region’s blustery weather and dune-filled landscape. in total, the house contains three storeys with the primary living space sandwiched between the home’s sleeping quarters.

the house is accessed via the lower level, which, sunken in the dunes, remains hidden from view. this storey contains two bedrooms, a bathroom, a storage area, and even a sauna. above, the living accommodation at ground level remains open, offering panoramic views through floor-to-ceiling glazing. a centrally positioned stairwell provides access to the attic, which contains the master bedroom, and two further bedrooms.

built from concrete, the basement serves as the solid foundation for the solid wooden construction above. meanwhile, the wooden roof has been constructed in manner similar to a ship’s hull. the suspended attic floor rests on the steel construction around the central staircase. the entirety of the wooden frame was prefabricated before being assembled on site in just two days — a feat the architects describe as a ‘real challenge’. internally, a number of fixed elements have been integrated — including seating, surfaces, and storage.

project info:

name: ‘t kulkje, vlieland

use: holiday home

location: oost-vlieland, the netherlands

client: private

architect: borren staalenhoef architecten, amsterdam-leeuwarden

project team: jacob borren, nynke rijpma

photography: pieter kers, amsterdam

civil engineer: adviesbureau abt luning, velp

contractor: bouwbedrijf dick visser, vlieland; derix laminated timber, niederkrüchten (germany)

installations: van der weerd installatietechniek, franeker

interior design: borren staalenhoef architecten, amsterdam-leeuwarden; christien starkenburg, leeuwarden; galama interieur, joure

footprint: 85 sqm / 915 sqf

surface area: 265 sqm / 2,852 sqf

volume: 650 sqm / 6,997 sqf

preliminary design: february 2015 completion: september 2017