法国,新昂热,收藏家博物馆 / Steven Holl

斯蒂文·霍尔建筑师事务所日前赢得了新昂热收藏家博物馆及旁边酒店设计的国际竞标。该组建筑位于法国昂热,其设计灵感来源于距离地块不远处的昂热城堡,一座始建于十三世纪的古堡。新博物馆的设计目标是为城市打造一个新的文化门户。该场地还毗邻昂热市最大的剧院‘le quai’,本方案试图与古城堡、剧院一起形成一个新的文化三角地带,并建立起该区域中世纪建筑和现代建筑之间的联系。

收藏家博物馆的投资方为法尔斯布尔公司,史蒂芬·霍尔设计的博物馆周围设计了一系列反光水池,用来回应该场地曾经是河流某部分河段的历史。建筑外立面采用钛白色清水混凝土,内部功能有用于举办各类永久或者临时性展览的画廊,用于开展庆典、教育活动的空间以及艺术品储藏室。博物馆将与旁边的同样是霍尔设计的酒店共享一个屋顶餐厅。

酒店设计借鉴了十四世纪出产的启示录挂毯造型,该挂毯目前正在昂热城堡内展出。酒店立面采用大大小小、透明或半透明的玻璃板彼此交织,形成挂毯状的样式。博物馆与酒店共同在场地中间围合出一个公共雕塑花园。道路穿过场地与花园相接,进一步将场地、城市与河流连通。从环境的角度来看,通过地热系统采暖和制冷能够有效避免对化石燃料的依赖,反射池内的水则来自于循环水。


steven holl architects has won an international competition for the new angers collectors museum (le musée des collectionneurs) and an adjacent hotel in the center of angers, france. the design of the institution is inspired by the historic chateau d’angers, a nearby 13th century castle, and intends to form a new cultural gateway for the city. the site is also adjacent to angers’ largest theater — ‘le quai’ — creating a new cultural triangle and bridging the region’s medieval and contemporary architecture.

developed for compagnie de phalsbourg, the steven holl-designed museum is set within a series of reflecting pools that relate back to the history of the site, which was once part of the river. the exposed titanium white concrete museum will feature galleries for permanent and temporary exhibitions, as well as space for events, education, and art storage. the building will share a rooftop restaurant with an adjacent hotel also designed by SHA.

the design of the hotel references the 14th century apocalypse tapestry — currently on display at the chateau d’angers. here, clear and translucent glass have been woven together to create a tapestry-like façade. together, the museum and hotel shape a public sculpture garden at the center of the site. passages through the site engage the garden and connect the site and city to the river. from an environmental standpoint, geothermal heating and cooling eliminate fossil fuels, while recycled water fills the reflecting pools.