法国,marchesini总部/LAN建筑

设计的基本想法是探索建筑与周围环境,建筑的使用者和景观的关系。

建筑师:LAN建筑

地点:圣Mesmes ,法国

客户:马其司尼,法国

方案内容:公司总部的设计与施工

建筑面积: 1250平方米

项目年度: 2008

照片:Jean-Marie Monthiers

设计的基本想法是探索建筑与周围环境,建筑的使用者和景观的关系。

设计方案的一个主要的考虑是:建筑与环境的适应度和利用程度。该基地朝向西面下降3米,因此具有良好的视野,可以看周围的山。

我们的解决方案是创建两个类似而垂直相连的南北方向的体量,顺着基地的坡度。

一个体量中包括灵活的工作、展览和存储空间。办公室占据了建筑的上层,轻盈地漂浮在地面以上。建筑不用用走廊和小分隔,从而无法从空间上区分不同种类的工作。其结果是,交通空间也充当休息区域,可用于会面和等待,并舒适的欣赏窗外的原风景。

车间的体量在低处,牢固扎根在地上。两个体量相交的地方用作入口,此处有斜面坡道。

立面和屋顶都是涂成黑色的混凝土。屋顶是建筑的第五立面。

原文:http://www.archdaily.com/12984/marchesini-headquarters-lan-architecture/

Architects: LAN Architecture

Location: Saint Mesmes, France

Client: Marchesini France

Programme: Design and construction of a company headquarters

Constructed Area: 1,250 sqm

Project year: 2008

Photographs: Jean-Marie Monthiers

The primary intention of the programme is to explore the relationship between the building and its surroundings and between the building users and the landscape.

 

One of the main design concerns was the building’s environmental adaptation and appropriation.

The site slopes down three metres towards the west, offering attractive views over the neighboring hills.

Our solution was to create two hierarchically related volumes placed perpendicularly to one another along a

north-south axis and following the slope of the site.

 

One of the volumes contains flexible work spaces while the other encloses a workshop, exhibition space and storage areas. The offices occupy the upper area of the site and are raised above ground level to provide an impression of lightness. The idea was also to erase distinctions between the different kinds of work by avoiding the use of corridors. The result is that the transition areas also act as settings where people can meet one another or as waiting spaces with pleasant views looking out over the countryside.

The workshop volume is located at a lower level and gives the appearance of being solidly anchored to the ground. The intersection of the two volumes serves as the entrance, with a sloped ramp rising up into the building.

 

The elevations and roof are completely constructed from black painted concrete. The roof finish allow it be read as the building’s fifth elevation.

版权:翻译 www.ArchGo.com 新

(点击此处下载所有大图 6.3 M)