印度,热带花园办公楼 / CORE工作室

印度工作室CORE architecture受委托为当地公司EBIL开发一个总部大楼,并设置了一个节能建筑,将项目的高端技术部分与突出绿色设计的建筑视觉相结合。为了满足这些要求,同时,考虑到建筑的使用者——员工,核心地提出了一个将原始的混凝土结构作为内部基础,郁郁葱葱的热带花园的基地。

“我们认为仅仅为能源效率而设计是不够的,”核心团队解释道。如何确保用户适应设计?在这里,我们对用户的心理进行了实验。“电梯井远离工作区域,通过高级管理工作空间进入——这阻碍了用户使用电梯,相反,他们更喜欢连接所有空间的热带小丘。”

建筑在功能上分为两个部分——它们都大致是东西向的,长立面朝北和朝南。东侧和西侧留有非常小的开口或没有开口,以遮挡早晨和晚上水平的太阳。办公室工作所需的所有光线都来自南北两面,它们完全开放,在夏季只能产生漫射光。

两座建筑之间的楔形空间被概念化为两个岩石露头之间的山谷——一个充满生机和绿色植物的小山丘。这也增加了空间的新鲜度,创造了微气候,降低了建筑的环境温度。此外,这个中心空间还穿插了一些常见的活动空间,如体育馆和会议室,以创造一个动态的空间,而不仅仅是视觉奇观。


india-based studio CORE architecture was commissioned to develop a headquarters for local company EBIL and set an energy-efficient building, which would combine the high-end technological part of the project with an architectural vision highlighting the green design. to meet these requirements and, at the same time, think of the users of the building — the employees — CORE has proposed a raw concrete structure as a base for an internal lush tropical garden.

_‘we believe that only designing for energy efficiency is not enough,’_ explains the CORE team._ ‘how does one ensure that the users adapt to the design? here we experimented with the psychology of the users.’_ the elevator shaft is taken far from the work areas and the access travels through senior management works spaces — this discourages the users to use the elevator and instead, prefer the tropical hillock connecting all the spaces.

the building is divided functionally into two parts — both of them are roughly oriented east-west, with long façades exposed on the north and south sides. the east and west sides are left with very small or no openings, so as to block the horizontal sun in the morning and evening. all the light necessary for office working is derived from the north and south faces which completely open out and can, during the summer, derive only diffused light.

the wedge-shaped space between the two buildings is conceptualized as a valley between two rock outcrops — a hillock teeming with life and greenery. this also adds freshness to the spaces, creates a microclimate, and reduces the ambient temperature in the building. also this central space is interspersed with common activities, like the gymnasium and the meeting room, to create a dynamic space instead of a mere visual spectacle.