中国,上海,废弃船厂改造 / 隈研吾

在上海黄浦江畔,隈研吾(kengo kuma)已将一个废弃的船厂改造成一个充满活力的新目的地,其中包括一家剧院和一家零售店。这座砖砌建筑建于1972年,是陆家嘴现有的最后一家工厂。如今,陆家嘴已成为上海繁荣的金融中心。在使用过程中,大型船只被建造在洞穴状结构内,然后被直接运送到邻近的河流上。因此,建筑由一系列200米长的无柱棚子组成。

隈研吾和联合公司(KKAA)的任务是用商业节目和中等规模的剧院设施来填补这一空间。为了保持建筑的空间品质,设计团队创造了一个30米高的空间,贯穿整个结构——允许游客体验船厂令人印象深刻的规模。支撑建筑的混凝土柱进一步加强了这种效果。

工厂的北立面,原有的砖墙被修复,朝向河流。然而,在南面,工厂更多的是暴露在外面,它的重型混凝土柱在视野中。_“为了与这些南立面和北立面建立一个对话,并强调这迷人的二元性,我们设计的主要立面(西区)作为砌砖分级改变其密度和渗透率,从北边的不透明度到南边的完整透明,”_ KKAA解释道。

剧院内部位于建筑的东端,靠近河流。在演出期间,舞台后部的窗帘可以拆除,通过一个大玻璃窗可以看到河的景色。隈研吾(kengo kuma)在中国的其他项目包括一个用中空聚乙烯块翻修的茶馆和一个中国艺术学院的民间博物馆。

项目信息:

地点:上海,中国

完成时间:2017年5月

用途:零售,剧场,多功能室

面积:31626平方米

负责合伙人:哈维尔·维拉尔·鲁伊斯


on the banks of shanghai’s huangpu river, kengo kuma has transformed a disused shipyard into a vibrant new destination that contains a theater and retail outlets. built in 1972, the brick building was the last factory existing in lujiazui — now the city’s thriving financial center. when in use, massive ships were built inside the cavernous structure before being delivered directly onto the adjacent river. consequently, the building comprises a series of 200 meter-long column-less sheds.

kengo kuma and associates (KKAA) was tasked with filling this volume with commercial programming and a mid-sized theater facility. in order to preserve the building’s spatial qualities, the design team created a 30 meter-tall void that runs throughout the entire structure — allowing visitors to experience the shipyard’s impressive scale. the effect is further strengthened by the concrete columns that support the building.

the factory’s north façade, with its original brickwork restored, is oriented to face the river. however, to the south, the factory is more exposed with its heavy concrete columns on view. _‘in order to establish a dialogue between these south and north façades, and emphasize this fascinating duality, we have designed the main façade (west side) as a brickwork gradation changing its density and permeability from the opacity of the north side into the complete transparency of the south side,’_ explains KKAA.

internally, the theater is situated at the eastern end of the building, close to the river. during performances, a curtain at the rear of the stage can be removed, offering views of the river through a large glass window. other projects by kengo kuma in china include a tea house, which was renovated using hollow polyethylene blocks, and a folk museum for the china academy of art.

project info:

location: shanghai, china

completed: may, 2017

use: retail, theater, multipurpose room

area: 31,626 sqm

partner in charge: javier villar ruiz