波兰弗罗茨瓦夫,康科迪亚枢纽 / MVRDV建筑事务所

来自鹿特丹的MVRDV建筑事务所公布了位于波兰弗罗茨瓦夫słodowa岛上一座19世纪建筑的改造设计。设计保留了原有的建筑立面,同时在建筑背面加入了具有当代设计风格的扩展部分,为邻近的公园形成一个新的焦点和一个新的旅游景点。

这座被授予“康科迪亚枢纽”的遗产建筑坐落在Słodowa岛上,1945年德国均对将这座岛屿作为炮兵基地。在布雷斯劳二战最后几个月被围困期间,岛上的大多数建筑都被摧毁或拆掉,这座建筑因为作为岛上唯一存留下来的建筑而变得非常著名。今天,这座岛的其余部分成为城市中心地带非常受欢迎的公共公园,并经常举办一些节日和文化活动。

MVRDV为康科迪亚枢纽提出的设计尊重了该建筑本身的历史并旨在将这座建筑推向未来。建筑的正面以保留原有的立面为特色,同时面向公园的新建部分展示了一种更加透明、现代和具有吸引力的态度。建筑两端的三层高阶梯式挑高形成了一个宏伟的入口空间,现有的结构中包含一个咖啡馆和扩建部分的食品大厅。建筑的其他部分将会有公共的工作空间,同时建筑顶层有一个可以尽览城市风景的露天平台。

“肯考迪娅中心的地理位置确实很特别,也非常荣幸为这座弗罗茨瓦夫文化和休闲热点地区之一的历史性建筑做改建设计,” MVRDV的主创人之一娜塔莉•德•弗里斯说。“但同时承认和尊重这座城市现有的遗产是非常重要的,我们的设计也展望未来并致力于为Słodowa岛建造令人赏心悦目的建筑。”

项目信息:

项目位置: 弗罗茨瓦夫, 波兰

竣工时间: 2018年

建筑设计师: MVRDV建筑事务所

主创建筑师负责人: nathalie de vries

设计团队: fokke moerel, luca moscelli, matteo ornato, brygida zawadzka, bartosz bochynski, carolin cremer, and michal bala

视觉效果设计: antonio luca coco, pavlos ventouris, masoud khodadadi

图片来源: © MVRDV事务所

当地设计师: Q2 (maciej janczyk, marcin kucharski)

业主: concordia (ewa voelkel krokowicz, CEO concordia design; aleksandra chachaj, external project manager)


rotterdam-based architecture studio MVRDV has released its proposed design for the renovation of a 19th-century building located on the słodowa island in wrocław, poland. the design preserves the façade of the existing building while adding a contemporary extension to the rear, generating a new focal point for the neighboring park and a new tourist destination.

dubbed the ‘concordia hub,’ the listed heritage building sits on słodowa, an island used by the german army as a base for artillery in 1945. the building itself is notable as the only remaining survivor as most of the built structures on the island were destroyed or demolished during the siege of breslau in the final months of world war II. today, the rest of the island serves as a popular public park at the heart of the city and hosts several festivals and cultural events.

the design proposed for the concordia hub by MVRDV respects the building’s history while aiming to bring the structure to the future. the formal side of the building features the retained façade while the new extension that faces the park showcases a more transparent, modern and inviting attitude. triple-height stepped voids at both ends of the building provide a grand entrances space, hosting a cafe in the existing structure and a food hall in the extension. the rest of the building will host co-working spaces, while the upper floor will feature an open-air terrace with nonstop views to the city.

_‘the location of the concordia hub is truly special. it’s a privilege to renovate this historic building in one of wrocław’s cultural and leisure hotspots,’_ says nathalie de vries, principal and co-founder of MVRDV. _‘but while it’s important to recognize and respect the city’s existing heritage, our design is also about looking to the future and adding a new piece of well-appreciated architecture to słodowa island.’_

project info:

location: wrocław, poland


year: 2018

architect: MVRDV

principal-in-charge: nathalie de vries

design team: fokke moerel, luca moscelli, matteo ornato, brygida zawadzka, bartosz bochynski, carolin cremer, and michal bala

visualisation: antonio luca coco, pavlos ventouris, masoud khodadadi

images: © MVRDV

local architect: Q2 (maciej janczyk, marcin kucharski)

client: concordia (ewa voelkel krokowicz, CEO concordia design; aleksandra chachaj, external project manager)