立陶宛,维尔纽斯,”野生"住宅 / ArchLab设计工作室

由维尔纽斯的ArchLab设计工作室设计而成的新住宅——“野生”住宅,它由流行元素的白色和精美的黑色的房梁圆柱建造而成,有着极富感染力的现代主义设计风格,住宅附近环绕着原生的松树林。这个私人住宅将自然的鬼斧神工也融入到它的设计中来,那些生长在房屋中间的树并没有被砍掉,建筑师们特地为这些树在天花板和地上都留好了它们生长的洞口空间。与此同时,自然本身也引导着这个建筑项目的外观走向,建筑场地被一条溪流分割成两部分,然后建筑本身也充当着这条溪流的一座桥梁。

溪流把ArchLab工作室设计的住宅分成两部分,一部分——住宅的主体部分是主人一家的生活起居空间,而另外一部分则用来作为接待区。两个部分由一座开放式设计的桥相连着,这座桥是整个建筑的一个轴心线,也是作为整个建筑一个门面朝向的方向。看起来整个建筑一派设计严密不苟的意象,但是住宅进口屋顶上方的一个小雕像却打破了这个意象,反过来给这个住宅增添了几许活泼亲近的色彩,这个小雕像挂着一副可爱的笑脸,仿佛在欢迎远道而来的客人们,尽情地享受这森林里的一片宁静祥和的气氛。


surrounded by pine forest, the new house by vilnius-based studio archLAB has a very modernistic character highlighted by prevalent white color and fine black columns. the private residence involves the nature in its design — to keep the trees where they are, the architects have made holes for them in the ceiling and floor. meanwhile, nature itself guides the shape of this project — the site is divided by a creek, for which the building serves as a bridge.

the creek separates archLAB’s residence into two parts — the main building for the family of the client and the guest house. the two are connected by an open bridge — the axis of assembly and face of the house. the strict image of the project is defused by a little figure sitting on the roof above the entrance — its happy face welcomes the guests to enjoy the peaceful atmosphere of the forest.