中国,台北,台北某大自然环抱的多功能展览空间 / Emerge Architects

在台北市南岗区,Emerge Architects建筑师事务所为一个名为“台湾中央研究院生态馆”的展览空间设计了一个新建筑项目,这个多功能空间融合了可持续性元素和“对大自然的原始渴望的回应”。

Emerge Architects建筑师事务所通过多种方式实现了可持续性。首先,他们能够整合一个由钢筋混凝土和无梁面板组成的结构系统,这种结构系统最终减少了碳足迹和生态影响。

然而,台湾中央研究院生态馆也考虑到了建筑周围的树木和枝叶,采用有机的平面布局,以尽量减少对该地区的影响。另外还增加了中庭、桥梁和周边树林的设计,这样就延伸了树叶和大自然的形象。

一层具有各种各样的功能:接待、展示和研讨会等,还有一个连接生态池塘、水田和森林的亭子。上层则为生态展厅。

总体而言,空间、景观和展览用途的设计和协调思路的立足点是在建筑内外之间建立起无缝的衔接,而四周安装的玻璃幕墙可以让建筑始终与大自然保持接触。

项目信息:

项目名称:academia Sinica eco-pavilion new construction project

地点:中国台湾台北

功能:exhibition space

建筑师:Emerge Architects: Sam Yang, Ally Chang, Uz Liu

结构工程师:Tomita structural design

立面:post-fabricated exposed concrete, painted aluminum, 6+6mm laminated low-e glass.

窗户与洞口:trim with painted steel panel

室内:linoleum , eco-cement mortar paint

景观:compressed concrete paving units

占地面积:2121.17 sqm

建筑面积:429.6 sqm

总建筑面积:841.17 sqm

楼层数:2 floors above ground

设计年份:2012.12-2014.2

施工年份:2014.2-2016.6


in the nangang district of taipei, emerge architects have designed a new construction project for an exhibition space titled academia sinica eco-pavilion, a multi-purpose space that incorporates elements of sustainability and ‘_answers to [the] primal crave for nature._‘

emerge architects accomplish sustainability in a number of ways. firstly they were able to integrate a structure system consisting of src and beamless panel which ultimately reduced the carbon footprints and ecological impact. ![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-02.jpg)

however the academia sinica eco-pavilion also respects the trees and foliage surrounding the building with an organic layout in an attempt to minimize the impact on the area. the addition of atriums, bridges and the peripheral woods extend the image of a foliage and nature. ![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-03.jpg)

the ground floor has a variety of functions: receptions, presentations and seminars, etc with a pavilion that joins the ecological pond, paddy field and forest. the upper floor acting as ecological exhibition hall.![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-04.jpg)

overall, the design and coordination of space, landscape and exhibition purposes are based on the idea of having a seamless link between outside and inside of the building, with the wrap around glass providing constant exposure to nature.![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-05.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-06.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-07.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-08.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-09.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-10.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-11.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-12.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-13.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-14.jpg)![](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-15.jpg)![](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-16.jpg)![emerge architects](https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/07/designboom-eco-17.jpg)

project info:

project name: academia sinica eco-pavilion new construction project

location: nangang district, taipei

function: exhibition space

architects: emerge architects: sam yang, ally chang, uz liu

structural engineer: tomita structural design

façade: post-fabricated exposed concrete, painted aluminum, 6+6mm laminated low-e glass.

windows & openings: trim with painted steel panel

interior: linoleum , eco-cement mortar paint

landscape: compressed concrete paving units

site area: 2121.17 sqm

construction area: 429.6 sqm

gross floor area: 841.17 sqm

floors: 2 floors above ground

years of design: dec,2012- feb,2014 years of construction: feb, 2014- june, 2016