深圳,中国,“万科3D城市” / MVRDV事务所

MVRDV在万科组织的深圳新总部设计竞赛中获胜。这座250米(820英尺)高的大楼——暂时地被称为“万科3D城市”——由八个相互连接的空间体块组成,分别作为办公空间,住宅空间和文化空间。MVRDV将建筑用地划分为四个独立的建筑地块,随后渐渐上升并聚拢为一个单一体块的高塔。该方案遵循“三维城市”的概念,这是MVRDV进行的一系列研究项目的成果。

该项目不仅为万科的员工提供了办公空间,还形成了一个充满活力的多功能城市街区,包括可出租的办公室、零售空间、餐厅、酒店和丰富的户外区域。由于该项目建筑基地被两条道路隔开,MVRDV提出了堆叠空间的理念,形成新型街区,这些街区横穿街道,成为了一栋面积为167,000平方米的单一建筑体。

“万科3D城市”可以说是一种新型的摩天大楼。MVRDV的负责人兼联合创始人温尼•马斯(winy maas)表示:“将裙楼通过堆叠穿插的方式,把两个独立的建筑基地进行连接并赋予功能,逐渐形成了“一个万科城市””他们把平凡变成非凡。通过开放这些建筑,创造一系列巨大的集体大厅可以俯瞰海湾和城市。广场、花园和大厅通过一系列的楼梯和电梯连接起来,将许多街区连接起来,形成一种新型的空中交通网络——一个真正的三维城市。

构成“vanke 3d city”的八个街区旨在寻求在空间多样性和统一性之间取得平衡,每个街区都展示了不同的立面处理。其中四个街区在一个高度上还有一个“凹痕”或一个穿透整个区块的具有深度的“洞”,形成了“城市之窗”,可容纳中庭,公园和广场。这些半空间公共空间与每个街区外的绿色空间相结合,形成了丰富多样的休闲区域的网络。

该项目具有多层次的绿色公共空间,从地下的第二层延伸到上面的第一层,包括穿过场地的道路。这个广场和人行道网络提供休憩空间,并且具有通风功能,全天24小时开放。地上人行道也可以延伸到邻近的街区,MVRDV希望该项目新建的行人区可以扩展到整个街区的建筑。

通过空间的堆叠穿插所形成的许多绿色屋顶外, 基地的绿色公园也与深圳的"海绵城市" 计划保持一致, 该计划鼓励多孔景观, 用来预防洪水, 减少城市对生态系统的影响。此外,该设计包括水收集和循环系统,虽然每个街区都有不同的立面设计,但都使用高性能的覆盖层。现场的准备工作已经开始,预计2019年夏天开始施工。

项目简介:

名称:万科3D城市

地点:深圳,中国

年份:2018

委托方:万科股份有限公司

项目规模:总建筑面积16.7万平方米;地上15.3万平方米(111350平方米);20000平方米的酒店;10000平方米商业;7650平方米文化;4000平方米的餐厅。

建筑师:MVRDV

负责人:winy maas

合作伙伴:wenchian shi

亚洲总监:marta pozo

设计团队:gustavo van staverenwith dong min lee, jiani you, chi zhang, marc coma, sen yang, matiss groskaufmanis, peter chang, cai zheli and echo zhai

项目协调人:jammy zhu

工程:ARUP - luong, waikong lam, arnon dienn

图片:©ATCHAIN

版权所有:MVRDV 2018 - (winy maas, jacob van rijs, nathalie de vries)


MVRDV has won a competition organized by vanke to design the chinese real estate developer’s new headquarters in shenzhen. the 250-meter-tall (820 ft) tower — unofficially dubbed ‘vanke 3D city’ — comprises a cluster of eight interlinked blocks of offices, housing, and culture, rising from four separate bases to a single crowning tower. the scheme follows the concept of the ‘three-dimensional city’ — an idea that is the culmination of a series of research projects conducted by MVRDV.

the brief called for a design that not only provided office space for vanke’s own staff, but also formed a vibrant mixed-use city block containing leasable offices, retail space, a restaurant, a hotel, and plentiful outdoor areas. as the site comprised two lots separated by a road, MVRDV proposed a stack of blocks that traverses the street to create a single building with 167,000 square meters of floor space.

_‘vanke 3D city can be seen as a new type of skyscraper. by stacking the required programmatic entities, initially proposed for two separate plots, on top of each other, the two individual vanke group headquarter buildings are turned into a vanke city,’_ says winy maas, principal and co- founder of MVRDV. _‘they turn the ordinary into the extraordinary. by opening the buildings, a series of giant collective halls are created with a view over the bay and to the world. the plazas, gardens, and halls are connected by a series of stairs and elevators, linking the many blocks into a continuous urban fabric high off the ground — a true three-dimensional city.’_

the eight blocks that make up the ‘3D city’ are designed to strike a balance between architectural diversity and cohesiveness, with each displaying a different façade treatment. four of the blocks also have either an indent on one elevation or a hole that punctures the entire depth of the block, creating ‘windows to the world’ that house atriums, parks, and plazas. these semi-public spaces combine with green spaces on the exposed roofs of each block to create a network of recreational areas.

at the base of the development is a sunken, multi-level green public space, which extends from the second level below ground to the first level above, incorporating the road that cuts through the site. this network of plazas and walkways offers a shaded, well-ventilated space that is open 24 hours a day. the above-ground walkways are also designed to be extended into the neighboring developments, in the hope that the newly created pedestrian realm can spread to connect buildings throughout the district.

in addition to the many green roofs formed by the tower’s cluster shape, the green park at the tower’s base aligns with shenzhen’s ‘sponge city’ program, which encourages porous landscapes to prevent flooding and reduce the city’s impact on ecosystems. in addition, the design includes systems for water collection and recycling, and while each block features a different façade design, all use high-performance cladding. preparation work on the site is already underway, with construction expected to begin in the summer of 2019.

project info:

name: vanke 3D city

location: shenzhen, china

year: 2018

client: china vanke co., ltd.

size and program: total GFA 167,000 sqm; above ground 153,000 sqm (111,350 sqm office; 20,000 sqm hotel; 10,000 sqm commercial; 7,650 sqm culture; 4,000 sqm restaurant)

architect: MVRDV

principal in charge: winy maas

partner: wenchian shi

director asia: marta pozo

design team: gustavo van staveren with dong min lee, jiani you, chi zhang, marc coma, sen yang, matiss groskaufmanis, peter chang, cai zheli and echo zhai

project coordinator: jammy zhu

engineering: ARUP – andrew luong, waikong lam, arnon dienn

images: © ATCHAIN

copyright: MVRDV 2018 – (winy maas, jacob van rijs, nathalie de vries)