芬兰,图尔库市新图书馆/JKMM

芬兰的图尔库的新市图书馆位于城市的历史中心。地块已经有了旧图书馆和其他一些有价值的历史建筑,新图书馆是最新的建筑。原有建筑的的历史和文化价值对新图书馆设计提出了巨大挑战。设计的目标是让新的建筑能与宝贵的历史背景相协调,同时也体现建筑的时代性。

 

建筑师: JKMM 事务所

地点: 芬兰,图尔库

主要建筑师: Asmo Jaaksi architect SAFA

设计组: Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä, Mikko Rossi, Katja Savolainen architects SAFA, Päivi Meuronen interior architect SIO

景观设计: Molino Oy

结构设计: Narmaplan Oy

照明: Eficientysul

主要承包商: NCC Rakennus Oy

建筑面积: 6900 平方米

项目年份: 2007

摄影: Arno de la Chapelle, Asmo Jaaksi, Harri Falck, Jonny Holmen, Jussi Tiainen, Michael Perlmutter, Patrik Rastenberg

新图书馆功能分区明确。 公共场所位于建筑的第一和第二层,主要围绕开放的庭院布置。 工作人员用房集中在临街的一面。 新的主入口朝向两个主要街道的汇合处。 一楼有接待和休息区,儿童和青年活动区域,加上一个现代化的期刊阅览室,它被称为“新闻市场”,它连接旧楼。通过新图书馆的主楼梯,就到了最大的阅览室。巨大的空间包括非小说书架和阅读区。新图书馆空间设计的原则是灵活性;随着新类型媒体出现,图书馆不同空间的功能可能会彻底。空间都是开放的,(没有多少隔墙)改变功能的唯一限制是容易移动的家具。

新图书馆采用适当的材料以适应环境。立面的主要材料是刷了涂料的墙,这是该地区历史建筑的主要材料。设计之初,我们考虑使用红砖,但后来放弃了这一想法,我们让老图书馆成为附近唯一使用红砖建筑物,从而强调其重要地位。我们在外立面、楼梯和周围的场地广泛使用天然石材的, 在室内,墙上装饰和家具主要使用欧洲橡木。 建筑物的结构是现浇混凝土,暴露的清水混凝土是室内设计的一个重要组成部分。 清水混凝土的粗糙垂直模板痕迹表现了材料的粗旷性格。 在室内和外立面的设计中,玻璃有巨大作用。 在设计之初,我们就认为使用玻璃是最好的选择。透明的玻璃适合图书馆;公共图书馆也应该是开放的。

新图书馆用于应对未来的挑战。 与此同时,老图书馆有着长期和丰富的历史,设计新图书馆时也应考虑到这一点。整个的建筑要联系两个图书馆,联系过去和未来。

城市规划角度的目标是依据已有的城市网格去填充开放的、非结构化的街角。我们把建筑沿周边布置,中间可以留出开敞的空间,可用作休息,并可举办文化活动。新图书馆的室内连接到已有100年历史的老图书馆和本世纪初建造的总理府,现在已经修复并改造成为咖啡厅和会议室。。

 

原文:http://www.archdaily.com/11731/turku-city-library-jkmm-architects/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: JKMM Architects

Location: Turku, Finland

Main Designer: Asmo Jaaksi architect SAFA

Design Team: Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä, Mikko Rossi, Katja Savolainen architects SAFA, Päivi Meuronen interior architect SIO

Landscaping: Molino Oy

Structural Design: Narmaplan Oy

Lighting: Eficientysul

Main Contractor: NCC Rakennus Oy

Constructed Area: 6,900 sqm

Project Year: 2007

Photographs: Arno de la Chapelle, Asmo Jaaksi, Harri Falck, Jonny Holmen, Jussi Tiainen, Michael Perlmutter, Patrik Rastenberg

The new city library in Turku is located at the historical centre of the city. The building is the latest addition to a block with the old library and several other historically valuable buildings. The historical and cultural value of the site presented a great challenge for the planning of the new building. The objective of the project was to create a new construct, which would harmonize with the historically invaluable setting while also manifesting an architecture of its own age. In terms of urban planning the goal was to fill out the open and unstructured street corner by following the edges of the existing urban grid. By constructing the building on the outer perimeter, we were able to provide an open space in the middle of the lot, which was designed to serve as a courtyard for recreation and a stage for cultural events. The interior of the new building is annexed with the existing 100-year old library building and the chancellery of the governor built at the beginning of the nineteenth century, now restored and transformed to facilitate a café and meeting rooms.

The new library has a functionally clear design. The public spaces are situated mainly on two floors surrounding the opening to the courtyard. The staff premises are located systematically on one side of the building facing the street. The new main entrance opens onto the corner of two main streets. The first floor has a reception and lounge area, a children’s and youth section, and a modernized version of a periodicals reading room called the news market, which functions simultaneously as the link between the new library and the old buildings. The main room of the new building is reached through a main stairway, which opens to a monumental space containing the non-fiction stacks and reading areas. The guiding principle in the space planning was flexibility; the functions of the library may change radically in the future with the introduction of new media. The rooms are open, and the functions are limited only by the transformability of the easy-to-move furniture.

The materials of the building were chosen to accommodate the environment. The facades are mainly plastered, which is the predominant material of the old buildings in the block. Initially we considered using red brick, but gave up the idea to allow the old library building to remain the only brick building on the block thus emphasizing its primary position in the neighbourhood. We also used natural stone extensively on the facades, the stairway and the grounds surrounding the building. In the interior we used mostly European Oak in the wall furnishing and furniture. The structure of the building was made from concrete cast on site, which was left exposed as an important part of the interior design. The fair-faced concrete was formed with vertical boards to achieve the rough feeling characteristic of the material. Glass was given a seminal role both in the outer architecture and the interior world. From the first steps of the planning process it was clear that the exuberant use of glass would be the best choice. Transparency befits this type of building; a public library building should evoke the idea of openness.

The basis of the planning was to create a new library to meet up with the challenges of the future. At the same time, the library has a long and rich history, which the architecture should also take into account. The architectonic whole is formed from the union of these two oppositions, the past and the future.

版权:翻译 www.ArchGo.com 新

(点击此处下载所有大图 6.4 M)