葡萄牙,ilhavo市图书馆/ARX

原建筑是Ílhavo市罕见的遗产,它应该被保留,并融入新的项目中去。

建筑师: ARX-葡萄牙 - José Mateus y Nuno Mateus

Location: Ilhavo, 葡萄牙

设计组: Paulo Rocha, Stefano Riva, Andreia Tomé, Gonçalo Manteigas, João Rodrigues, Marco Roque Antunes, Nuno Grancho, Pedro Sousa, Sónia Luz

项目年代: 2002-2004

建造年代: 2004-2005

建筑面积: 3,200 平方米

景观设计: ARX-葡萄牙, Arquitectos Lda.

结构设计: SAFRE, Estudos e Projectos de Engenharia Lda.

医疗设计: AQUADOMUS, Consultores Lda.

机械设计: PEN, Projectos de Engenharia Lda.

摄影: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

Ílhavo市图书馆位于Visconde de Almeida庄园的一个17-18世纪的华贵的房子的遗迹之中,原建筑的正立面、东南立面、教堂的一些遗迹被保留下来。 原建筑西南端的走廊没有被保留下来。 然而,旧建筑中优雅比例的部分都被保留了下来。

原建筑是Ílhavo市罕见的遗产,它应该被保留,并融入新的项目中去。

项目位于城市的边缘,城市几乎没有扩张到这里。此处依然是安静而平淡的。我们不仅仅是设计一个图书馆,更是把缺乏一致性的城市碎片和建筑体量变得清晰和明确。

建筑主要的功能是:图书馆、教堂和青年论坛。它们不仅仅局限与原有的庄园建筑的空间里。

旧庄园建筑和原有立面作为新建筑的依据之一,行政管理用房的开窗要求符合原有立面的节奏,以此恢复了原有建筑的性格,而恢复之前,旧建筑已经腐朽不堪了。 尽管新建筑有自己的个性,但是,也可以与原有的建筑遗迹共存。

项目背后的概念的演变来自于公共建筑特性的理解,公共建筑与城市关系密切。阅览室、青年论坛与周围的庄园环境建立直接的形态联系,从而使建筑反映了周围的环境。

这种策略只是对此项目有效。

教堂丢失了最重要的装饰元素,如瓷砖,木工,石材,墓石和家具。保留了一切历史信息。家具和新的由Pedro Calapez作的圣坛镶板采用明确的现代风格,采用新风格可以暗示其历史。

教堂现已恢复宗教服务。

 

原文:http://www.archdaily.com/11278/ilhavo-city-library-arx/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: ARX PORTUGAL - José Mateus y Nuno Mateus

Location: Ilhavo, Portugal

Project team: Paulo Rocha, Stefano Riva, Andreia Tomé, Gonçalo Manteigas, João Rodrigues, Marco Roque Antunes, Nuno Grancho, Pedro Sousa, Sónia Luz

Project year: 2002-2004

Construction year: 2004-2005

Constructed area: 3,200 sqm

Landscape: ARX PORTUGAL, Arquitectos Lda.

Structure: SAFRE, Estudos e Projectos de Engenharia Lda.

Sanitary planning: AQUADOMUS, Consultores Lda.

Mechanical planning: PEN, Projectos de Engenharia Lda.

Photographs: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

Ílhavo City Library is located in the remains of the Manor Visconde de Almeida, a noble house from the 17th-18th century, later transformed and demolished. From the original building only the main façade, oriented southeast, and the chapel, both in ruins, were left. There was no trace from the carriage porch which completed the building on the southwestern end. However, all elements remaining from the old construction were examples of qualified architecture, in their proportion and elegance of the masonry.

This type of legacy is rare in Ílhavo and it was therefore assumed that it should be preserved and integrated in the new project.

The building is located on the periphery of the town, an area with little urban expansion, still fairly inarticulated and problematic. We chose not only to design an object, the library, but to intervene in the clarification and consolidation of urban fragments and volumes with no apparent overall coherence.

The preliminary program, whose extension could not be confined to the space of the remaining manor, determined the intention of building three autonomous nuclei: Library, Chapel and Youth Forum.

The limits of the manor and the line of the old façade were chosen as an anchorage point, where administrative areas and programmes compatible with the façade’s rhythm were placed, restoring the character of the original building, which was then only a decadent scenario. There is nevertheless a clear identification of the new, which exists in symbiosis with the pre-existence.

The concept behind the rest evolves from an understanding of the public and civic character of the building, whose urban role was reinforced. The design of the reading rooms and youth forum, external to the manor, establish direct morphological relations with the surroundings, thus making the architecture work in context as a closing piece which incorporates the physionomy and traces of the surroundings.

This stratey would not make sense in any other context.

The chapel, deprived of its most impotant decorative elements, like tiles, woodwork, tomb stones and furniture was restored in essence preserving all possible evidence of its lost past. The furniture and the new altar panels by Pedro Calapez, were designed in an unequivocally contemporary style, which rediscovers the typology of original polichromic work.

The chapel has been reopened for religious service, just as it was before restoration.

版权:翻译 www.ArchGo.com 参数

(点击此处下载所有大图 3.1 M)