荷兰,多功能活动中心/rene van zuuk

人们可以从外部登上大台阶,把大台阶变成公共区域。从大台阶上可以进入建筑,每一层都有自己的小平台。大台阶使得屋顶成为了舞台的座席,艺术家可以在广场前表演。

 

建筑师: René van Zuuk Architekten

地点: 荷兰 Roosendaal

客户: Gemeente Roosendaal / NL

设计组: René van Zuuk, Jorrit Spel, Chimo Villa Belda

功能: 展览-商店/午餐/办公室/停车区的入口处

项目年度: 2005-2009

建筑面积: 620 平方米

摄影: Christian Richters

2001年,荷兰的罗森达尔(荷兰西南省城)决定在新市场地区禁止汽车通行,因此要市中心建立一个巨大的两层地下停车场。罗森达尔城要求城市设计办公室设计新的公共广场。 他们的方案提出以红色和棕色的砖铺设广场,植物15棵,有三个出入口的地下停车场,最明显和最重要的是:一个椭圆形的餐厅和咖啡馆。

2005年对设计也施工进行了公开招标。就在各个单位准备提交各自的方案和报价时,市政府决定加设一个展区。 因此,市政府要求的Rene van Zuuk设计办公室内在很短时间(5周)内作出设计和合同图纸 ,由于这些限制,没有时间对设计进行大的修改,城市设计、位置和建筑形式都和原来的差不多。

设计思路是:新建筑把广场分割为分为两部分,仍然感觉有一个大广场。由于广场上一个星期要举行两次市场活动,所以,建筑的平台要离开地面。在最初的设计中,只能从建筑中登上大台阶,后来,建筑师Rene van Zuuk决定让人们可以从外部登上大台阶,把大台阶变成公共区域。从大台阶上可以进入建筑,每一层都有自己的小平台。大台阶使得屋顶成为了舞台的座席,艺术家可以在广场前表演。

建筑的南端达到其最高点。这部分是停车场正门,入口处的悬挑可以让白天的光线深入到地下二层。

为了适应建筑倾斜的屋顶和悬挑结构,采用了简单的4.2m x 4.2m ,3 m高的钢梁柱系统。

结构轴线网格的方向对应于主要购物入口通道。这使得广场空间更有活力。 原来的广场开始于战后,一直维持到20世纪70年代,原建筑性格冰冷,颜色单调。 新的城市设计中布置了树木,使用了砖,有了温暖的感觉。新的建筑应该符合新的城市设计,所以,木材是最好的选择。由于周围的原有建筑都不高,城市设计和新建筑必须共同提升这里的城市环境。

 

原文:http://www.archdaily.com/26324/roosendaal-pavillion-rene-van-zuuk-architekten/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect: René van Zuuk Architekten

Location: Roosendaal, the Netherlands

Client: Gemeente Roosendaal / NL

Design Team: René van Zuuk, Jorrit Spel, Chimo Villa Belda

Program: Pavillion - shops/lunchroom/office / entrance for parking area

Project Year: 2005-2009

Constructed Area: 620 sqm

Photographs: Christian Richters

In 2001 the city of Roosendaal (a provincial town in the southwest of the Netherlands) decided to ban cars from the New Market in the centre of town by building a huge two storey underground parking. In order to create a new public square the city of Roosendaal asked the urban design office Quadrat to make a proposition. In their scheme they proposed to pave the square with red and brown brick, plant 15 trees, make three exits for the underground parking and as the most visible and important element they proposed a restaurant and coffee pavilion in the form of an oval.

In 2005 a public design and construction bidding for contractors was organised. Just before they had to submit their entry to the city, the municipality decided to include the pavilion as well. Therefore they asked the office of Rene van Zuuk to make a design for the pavilion including the contract drawings over a very short span (5 weeks), due to these limitations there was no time to make big changes in the urban scheme and the location and the form of the pavilion was copied from the original urban proposal.

 

The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square. Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor . Originally the terraces could only be reached by going through the pavilion. Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area. The entrances from the roof to the building are made by cuts in the sloped surface giving every floor its own terrace. The rest of the roof acts as a big stage which allows artists to give a performances in front of the building.

On the south side the pavilion reaches its highest point. This part of the building cantilevers over the main entrance of the parking garage allowing daylight to penetrate deep into the two levels below.

 

In order to make the cuts in the roof and to accommodate the cantilevering part of the building, the structure is made by a simple braced steel grid of 4.2m x 4.2m and 3 m high.

The orientation of the grid coincides with the location of the entrance of the main shopping passage. This results in a new direction on the square making the space more dynamic. The original square dates from just after the war until the 1970’s, the architecture was cold and the color monotonous. The new urban scheme is warm in nature thanks to the trees and use of brick. It was obvious that the pavilion should blend in with this character and therefore wood was the most appropriate choice of material. Because the quality of most of the original buildings around the pavilion is not that high, the urban scheme and the new pavilion have to work together as a catalyst to upgrade this part of the city.

版权:翻译 www.ArchGo.com 新

(点击此处下载所有大图 4.5 M)