加拿大,理论物理研究所/saucier perrotte事务所

研究所的内部围绕着两个中心空间:一楼的大厅和花园。

建筑师: Saucier + Perrotte 建筑师事务所

地点: 加拿大,Waterloo, Ontario

首席建筑师: Gilles Saucier

项目建筑师: André Perrotte

项目组: Trevor Davies, Andrew Butler, Dominique Dumais, Eric Majer, Pierre-Alexandre Rhéaume, Anna Bendix, Sudhir Suri, Christian Hébert, Laurence LeBeux, Quinlan Osborne, Jean-Louis Léger, Samantha Schneider, Nathalie Cloutier, Christine Levine, Jean-François Lagacé, Sergio Morales, Guillaume Sasseville, Maxime Gagné, Audrey Archambault

结构设计: Stantec顾问有限公司

结构工程: Blackwell顾问有限公司

机械与电子工程设计: Crossey顾问有限公司

承包商: Eastern Construction

景观设计: Saucier + Perrotte architectes

声学设计: Acoustics Engineering Ltd.

建筑面积: 6,000 平方米

设计年代: 2004-2006

摄影: Marc Cramer

研究所建筑所在的空间是公共还是私人的?这个问题还存在争议,而该设计企图颠覆在公共空间的私人机构的通常做法。基地位于“银湖”傍边,滑铁卢市中心的北部,紧靠城市中心公园的南边。临近大学校园和城市中心之间的主要人行道。基地是都市中一块没有明确界定的区域。

设计的灵感来自一系列广泛的,难以界定的理论物理的主题和概念:微观和宏观宇宙、丰富的信息和不确定的形式和内容。研究所位于城市和公园之间的分界线上。建筑周边的水池围合了双层玻璃墙内的设施,以此定义了地面的安全范围。

北门面隔着水池面对公园,研究所是一个有机体、一个离散元素构成的微型宇宙。 南立面隔着铁轨和主要干线道路面对城市,研究所是一个统一的、稍有变形的形式,神秘的尺度和内容。南面和北面都有入口。

研究所的内部围绕着两个中心空间:一楼的大厅和花园。管理空间和会议和研讨室,休闲和健身空间,一个多用途剧院和专题讨论及公众演讲空间,都直接到达大厅。东西向的交通走廊两边是平乳白色玻璃,偶尔透明,让人们看见大厅。垂直交通从地面升起,“悬挂”在玻璃墙面上。花园——好像真空中出现自然,通过三个桥,穿过所有的平面和南北立面。桥梁提供获得信息,设施和研究团体的快速通道。 交通空间把研究所结合为一个整体,并穿越理论物理和日常生活的遥远距离。

 

原文:http://www.archdaily.com/12293/perimeter-institute-for-theoretical-physics-saucier-perrotte-architectes/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Saucier + Perrotte architectes

Location: Waterloo, Ontario, Canada

Principal in Charge: Gilles Saucier

Project Architect: André Perrotte

Project team: Trevor Davies, Andrew Butler, Dominique Dumais, Eric Majer, Pierre-Alexandre Rhéaume, Anna Bendix, Sudhir Suri, Christian Hébert, Laurence LeBeux, Quinlan Osborne, Jean-Louis Léger, Samantha Schneider, Nathalie Cloutier, Christine Levine, Jean-François Lagacé, Sergio Morales, Guillaume Sasseville, Maxime Gagné, Audrey Archambault

Civil Engineer: Stantec Consulting Ltd.

Structural Engineer: Blackwell Engineering Ltd.

Mechanical & Electrical engineer: Crossey Engineering Ltd.

Contractor: Eastern Construction

Landscape: Saucier + Perrotte architectes

Acoustics: Acoustics Engineering Ltd.

Constructed Area: 6,000 sqm

Design year: 2004-2006

Photographs: Marc Cramer

Riding the controversial line between public and private space, this research institute attempts to subvert the usual hard thresholds established by private enterprise in the public realm. The site is on the shore of Silver Lake, at the northern edge of Waterloo’s downtown core and the southern edge of the city’s central park. Adjacent to the primary pedestrian access between the university campus and the city center, the site is an urban wilderness between clearly defined worlds.

The design is takes inspiration from the wide-ranging, hard to define concepts that make up the subject matter of theoretical physics, at once micro- and macro-cosmic, rich in information and of indeterminate form and substance. Between city and park, the Perimeter Institute expands and inhabits the improbable space of the line separating the two. The building defines the secure zones of the Institute’s facilities within a series of parallel glass walls, embedded in an erupting ground plane that reveals a large reflecting pool. The north façade, facing the park across this pool, reveals the Institute as an organism, a microcosm of discrete elements. The south façade, facing the city across train tracks and the city’s main arterial road, presents the Institute as a unified but transforming entity, of enigmatic scale and content. Entry to the Institute is possible from both the north, along the reflecting pool, and the south, under the new ground plane.

The interior of the Institute is organized around two central spaces, the main hall on the ground floor and the garden on the first. Spaces for administration, meeting and seminar rooms, leisure and fitness spaces, and a multipurpose theatre for symposia and public presentations, have direct access to the main hall. The circulation corridors running east-west are positioned between the opalescent glass planes, which are occasionally punctured and shifted to reveal views across the interior space of the hall. Vertical circulation climbs these walls, tendrils of ground that run from the garden through the building. The garden - nature emerging from the vacuum - is crossed by three bridges that puncture all the planes, as well as the north and south façades. The bridges provide quick access to information, facilities and research colleagues. These conduits, which formally bind together the Institute, are routes crossing the improbable space between theoretical physics and everyday life.

版权:翻译 www.ArchGo.com 新

(点击此处下载所有大图 11 M)