西班牙,alicante电车站/subarquitectura

不能区分出什么是装饰,什么是结构;也不能区分出什么是屋顶,什么是墙。它采用一样的材料。表面开了800个圆洞,一方面是为了减轻重量,也是为了防止法向应变。

 

建筑师: SUBARQUITECTURA, Andrés Silanes, Fernando Valderrama, Carlos Bañon

地点: Rotonda de Sergio Cardell, Alicante, Spain (38.364°N, 0.432°W)

结构: SUBARQUITECTURA

客户: FGV - Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana

承包商: UTE ECISA + COMSA

基地面积: 5.090 平方米

预算: 654.638 欧元 (101万美元)

项目启动: 2005年9月

项目结束: 2006年10月

完工日期: 2007年初

该电车站把一个交通回旋广场变成一个市民的公共广场,把空间还给城市。

正面的“分形式”的道路可以有32种不同的组合方式到达站台,道路之间是绿化。站台上方是两个36米长, 3米宽, 2.5米高的空心方块,飘浮于乘客头顶,尺度庞大,好象是街道的“家具”。

不能区分出什么是装饰,什么是结构;也不能区分出什么是屋顶,什么是墙。它采用一样的材料。表面开了800个圆洞,一方面是为了减轻重量,也是为了防止法向应变。光线和风可以通过圆洞,柔化阴影;夏季,让微风通过,同时,避免强风。

到了晚上,它们好像两盏灯,照亮站台。长凳与路平行,乘客在植物旁边等待,灯光柔和。

 

原文:http://www.archdaily.com/1809/tram-stop-in-alicante-subarquitectura/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: SUBARQUITECTURA, Andrés Silanes, Fernando Valderrama, Carlos Bañon

Location: Rotonda de Sergio Cardell, Alicante, Spain (38.364°N, 0.432°W)

Structure: SUBARQUITECTURA

Client: FGV - Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana

Contractor: UTE ECISA + COMSA

Site Area: 5.090 sqm

Budget: 654.638 EURO (US $1.01 million)

Project starts: September 2005

Project ending: October 2006

Inauguration date: Early 2007

Building the Tram stop was an opportunity to give back to the city a space that had been taken from it; transform a roundabout in a public square.

 

The frontal access to the platforms is reached in 32 possible ways trought a fractionated system of paths that get round the existing vegetation. Over them, two hollow boxes, 36 meters long, 3 meters wide and 2.5 meters high, create a floating emptiness slightly above the travelers’ heads in a scale closer to the Tram than to the street furniture.

There is no distinction between finish and structure, nor between walls and roof. It is an isotropic material in its conception and construction. Eight hundred circular drillings lighten as well as provide resistance against normal strains. Light and air pass throught its pores, softening the shade and providing a breeze in the summer months while at the same time offering less resistance against the wind.

At night, they become two powerful lamps that light up the platforms directly. The benches are related to the paths, allowing the passengers to wait in contact with vegetation, lighting the route softly.

版权:翻译 www.ArchGo.com K

(点击此处下载所有大图 8.4 M)