挪威, Hamarøy, 哈姆生中心/史蒂芬霍尔

建筑师:史蒂芬霍尔(Steven Holl)建筑事务所

地点:挪威Hamarøy

功能:关于作家哈姆生(Knut Hamsun)的历史博物馆,包括展览区、图书馆、阅览室、咖啡厅和230座报告厅

业主:Nordland Fylkeskommune(郡)

建筑面积:2271平方米

工程时间:1994-2009

摄影:Ernst Furuhatt 和 史蒂芬霍尔建筑事务所

 

 

哈姆生中心位于北极圈内,靠近Hamarøy的Presteid村,在哈姆生长大的农场里。博物馆包括展览区、图书馆、阅览室、咖啡厅和报告厅。博物馆的设计概念是:建筑“体”,创造出一种耸立在无形战场中的感觉。

博物馆所用木板涂黑的模板外表皮是大型的桶板挪威教堂的典型特征。整个建筑的中枢是中心的电梯,为残障者和货物提供了到达各层的可能性。屋顶花园的长毛草是对挪威传统覆盖屋顶的另一种解读。建筑空间给人一种陌生、惊奇和非凡的经历;而光线的运用巍为展览提供了使人兴趣盎然的氛围。

 

原文:http://www.archdaily.com/31221/knut-hamsun-center-steven-holl-architects/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect: Steven Holl Architects

Location: Hamarøy, Norway

Program: Historical museum for writer Knut Hamsun including exhibition areas, library, reading room, cafe and 230 seat auditorium

Client: Nordland Fylkeskommune (County)

Project Area: 2,271 sqm

Project year: 1994-2009

Photographs: Ernst Furuhatt & Steven Holl Architects

This center dedicated to Hamsun is located above the Arctic Circle near village of Presteid of Hamarøy and the farm where the writer grew up. The museum will include exhibition areas, a library and reading room, a cafe and an auditorium. The concept for the museum is “building as a body,” creating a battleground of invisible forces.

The tarred black wood exterior skin is characteristic of the great wooden stave Norse churches. The spine of the building body is the central elevator, providing handicapped and freight access to all parts of the building. At the roof garden the long grass reflects the traditional Norwegian sod roofs in a different way. Strange, surprising and phenomenal experiences in space perspective and light will provide an inspiring frame for the exhibitions.

版权:翻译 www.ArchGo.com 海天一线

(点击此处下载所有大图4.37M)