中国, 深圳, 四塔合一设计竞赛/史蒂芬霍尔

由矶崎新主持的评委团一直选择了史蒂芬霍尔建筑事务所(Steven Holl Architects)为四塔合一总体规划的获胜方(我们之前介绍过莫夫西斯的方案)。霍尔的概念是有“社会性遮阳机器”的热带摩天大厦。 这些遮阳构架使用包括公共空间和屋顶水花园功能的水平结构,接连各塔楼和街道层。

 

 

通过将所有的四个塔楼的公共功能空间整合到一个“社会化构架”里,一个连续的功能元素贯穿四个场地。这些功能元素,例如餐厅和健身房,分布于艺术展馆、礼堂和电影院里,这样构架能吸引不同的使用者。

构架类似一个连续的功能体,它的屋顶提供了一个连续的花园,来收集雨水和循环四个摩天楼里的废水。 水经过中央紫外线过滤系统后,被送回到水池和屋顶种植系统。

由于近处有地铁通过,这个构架体将很方便于上下班往返的人群或者住在城里的人。建筑师解释道:”新的立体构架像一个位于南侧商业中心和北侧住宅区域之间的城市分界面。“

对于”遮阳机器“的塔楼而言,这四个结构体遵循了”循环的建筑基底以保证最大的室内空间和开敞视线,但又保证最小的室外维护体系“这一原则。 穿孔光伏电池板做成的自动太阳追踪遮阳板,每天能够围绕各自的建筑转一圈,收集光电能源,为所有塔楼提供制冷。这些可运动的遮阳板总是面向太阳来收集能源,同时遮挡太阳对室内的直射。

请参看 Bustler

图解图片版权:史蒂芬霍尔建筑事务所; 水彩画作者:史蒂芬霍尔

 

原文:http://www.archdaily.com/31457/four-towers-in-one-competition-steven-holl-architects/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Chaired by Arata Isozaki, the jury unanimously chose Steven Holl Architects as the winning firm for the design of the Shenzhen master plan (We recently shared Morphosis’ proposal earlier on AD). Holl’s concept is based on tropical skyscrapers as “Shade Machines with a Social Bracket” which connect the towers and the street level using a horizontal structure containing public programs and a rooftop water garden.

 

More about the winning proposal after the break.

 

By combining all the public program from the four towers into one “Social Bracket”, a continuous element flows through the four sites. Programmatic elements such as cafeterias and gyms are interspersed among art galleries, auditoriums and a movie theater, thus making the bracket attractive to a variety of users.

Similar to the continuous flow of program, the bracket’s roof offers a continuous garden park that collects storm water and recycles all the greywater from the four skyscrapers. Once the water is passed through a central ultraviolet filter system, it is led back to the ponds and planting systems on the roof.

With a subway running close by, the bracket will be accessible to those commuting to work or those enjoying time in the city. “The new elevated bracket acts as an urban interface between the business-centric district to the south and the residential area to the north,” explained the architects.

For the “Shade Machine” towers, the four structures utilize “circular building footprints to maximize the interior space and open views while minimizing the exterior envelope.” Automatic solar tracking screens made of perforated PV cells make one full rotation per day around the circumference of each building, collecting enough PV energy to cool the towers completely. The moving shade is always oriented toward the sun to harvest solar energy and block solar heat gain.

 

As seen on Bustler

Images & Diagrams: Steven Holl Architects; Watercolors: Steven Holl.

版权:翻译 www.ArchGo.com 光辉

(点击此处下载所有大图0.81M)