中国, 北京, 当代MOMA(Linked Hybrid)/史蒂芬.霍尔

译者按,虽然大家对该项目都比较熟悉,但是我们感觉在该项目即将完工之际,有必要在更多详细的图纸和照片的基础上,对其进行更加详细直观的介绍。

建筑师:史蒂芬.霍尔建筑事务所

地点:北京

功能:750套公寓、公共绿地、商业区、宾馆、电影院、幼儿园、蒙特梭利学校

业主:北京当代节能置业公司

建筑面积:22万平方米(造价约15亿人民币)

项目时间:2003-2009

摄影:Iwan Baan, SHA, Shu He

 

 

当代MOMA(译者注)是个22万平方米的步行系统的综合体项目,位于北京的老城墙边。 其设计具有一定的中国当下城市发展的研究意义:它创造了一个全新的21世纪的渗透型城市空间,项目的一边向城市开敞,提供公共开放空间。围合和贯穿于该项目的不同层次的空间产生出电影般的城市公共空间,它与连接各建筑物的众多连桥和连廊,共同创造出当代MOMA这样一个“城中开放城”项目。该项目力求促进公共交流和偶遇的机会,无论你是购物、居住、教育还是休闲。整个综合体就是一个三维的城市空间组合,地面、地下和地上空间被紧密的融合在一起。

译者注,其英文名字为Linked Hybrid,意译为“连接的复生体”,中文案名为当代MOMA。 MOMA是纽约现代艺术博物馆的缩写,与该地产项目没什么关系。当代地产集团将MOMA拿来,称其为该公司的“恒温恒湿”标准,所以在北京地产市场上有一 系列叫做“XXMOMA”的商业住宅项目,比如还有万国城MOMA(当代MOMA项目对面,或者叫一期)、上地MOMA、MOMA万万树等。如果说此商业 地产和MOMA能扯上半点关系的话,那就是地产商想用MOMA的名字提升自己项目的品质,想做得和MOMA一样有名,有艺术气息。但其借用连山寨的意思也 算不上。

首层为大家(住户和来访者)提供了众多的穿过建筑的开放通道。这种过道确保了微型城市化的小尺度实现。周围商店的存在激发出中心大水池边的城市空间。位于低层建筑的屋顶花园提供了静谧的公共绿地空间;而八个住宅塔楼上的私人屋顶花园则为顶层的公寓专享。首层所有的公共功能,包括餐厅、宾馆、蒙特梭利学校、幼儿园和电影院,都与周围或插入该项目的绿色空间相连。而电梯就像电影中的跳跃剪辑一样将人们从底层的城市走廊剪切到高空中的连廊里面。在建筑的12到18层之间架着一组多功能的天桥,包括游泳池、健身房、咖啡厅、展览馆、会议厅和小沙龙。这个空中走廊将八个住宅楼和宾馆塔楼彼此相连,并提供了绵延城市的壮丽景观。功能化的要求,此连接环应该是一个独立的网格框架结构,而不是简单的线性连接体。建筑师希望公共的空中环与地面的环能够持续产生出随意的关系。他们就像一个社会化的大容器,在其中能产生出不同的城市生活经历来,不管对于住户还是来访者。

地源热泵(660个100米的深井)为当代MOMA提供了夏季制冷,冬季采暖的功用。并使得该醒目成为世界上最大的绿色住宅项目之一(力求取得LEED黄金标准认证)。

 

原文:http://www.archdaily.com/34302/linked-hybrid-steven-holl-architects/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect: Steven Holl Architects

Location: Beijing, China

Program: 750 apartments, public green space, commercial zones, hotel, cinemateque, kindergarten, Montessori school, underground parking

Client: Modern Green Development Co., Ltd. Beijing

Project Area: 220,000

Project year: 2003-2009

Photographs: Iwan Baan, SHA, Shu He

The 220,000 square meter pedestrian-oriented Linked Hybrid complex, sited adjacent to the site of old city wall of Beijing, aims to counter the current urban developments in China by creating a new twenty-first century porous urban space, inviting and open to the public from every side. Filmic urban public space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an “open city within a city”. The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces that vary from commercial, residential, and educational to recreational. The entire complex is a three-dimensional urban space in which buildings on the ground, under the ground and over the ground are fused together.

The ground level offers a number of open passages for all people (residents and visitors) to walk through. These passages ensure a micro-urbanisms of small scale. Shops activate the urban space surrounding the large reflecting pond. On the intermediate level of the lower buildings, public roofs gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses. All public functions on the ground level, - including a restaurant, hotel, Montessori school, kindergarten, and cinema - have connections with the green spaces surrounding and penetrating the project. The elevator displaces like a “jump cut” to another series of passages on a higher levels. From the 12th to the 18th floor a multi-functional series of skybridges with a swimming pool, a fitness room, a café, a gallery, auditorium and a mini salon connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers spectacular views over the unfolding city. Programmatically this loop aspires to be semi-lattice-like rather than simplistically linear. We hope the public sky-loop and the base-loop will constantly generate random relationships. They will function as social condensers resulting in a special experience of city life to both residents and visitors.

Geo-thermal wells (660 at 100 meters deep) provide Linked Hybrid with cooling in summer and heating in winter, and make it one of the largest green residential projects in the world (aiming at LEED Gold rating).

版权:翻译 www.ArchGo.com 风声汽水

(点击此处下载所有大图14.6M)