荷兰, 乌特勒支, 小青蛙日托中心/Drost + van Veen

建筑师:Drost + van Veen建筑事务所

地点:荷兰, 乌特勒支

业主: Skohold BV

建筑面积:530平方米

项目时间:2003年

摄影:Drost + van Veen建筑事务所

 

 

新日托中心“小青蛙”(de kleine Kikker,是荷兰语)是一个活泼的、令人快乐的、色彩斑斓的建筑。它可以俯瞰牧场里吃草的绵羊。建筑的左侧是一个有特色的老农舍,像古迹一样,拥有茅草的坡屋顶;而右侧是一栋木质牛棚。

新建筑作为一个当代农舍来设计,这体现在材料和结构(钢结构)上。彩色的立面和铝制屋顶与周围朴素的环境形成对比。坡屋顶的轮廓与现存农场建筑相呼应。而新建筑的背面转化成一个现代的、功能化的建筑形式,平平的屋顶,为不是农舍似的坡屋顶。

新建建筑包括四个0-4岁的幼儿班级。内部空间的组织简介而有逻辑性;而且各房间彼此间享有令人意外的良好视觉效果,为孩子们和老师创造了绝佳的室内环境。

该建筑采用对称体量,有两层高。日托中心沿建筑中轴线镜面布置。整个建筑被清晰地分为三个区域。前侧是职工用房、中间是活动和入口区域、后侧是孩子们的班级区域。建筑后侧宽大的阳台为二层的孩子们提供了室外活动空间,同时像个遮阳雨棚一样阻止了直射太阳光线进入首层。

“小青蛙”(de kleine Kikker)令人称道的体型来源于周围建筑文脉,却取得了巨大的突破。其独特的形式和对材料与色彩的运用给人带来了巨大的惊喜。

 

原文:http://www.archdaily.com/36513/day-care-centre-de-kleine-kikker-drost-van-veen-architecten/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Drost + van Veen architecten

Location: De Uithof, Utrecht, The Netherlands

Client: Skohold BV

Project Area: 520 sqm

Project year: 2003

Photographs: Drost + van Veen architecten

The new building is a playful design, joyful and with a lot of colour. It overlooks the grazing sheep in the meadow. Next to the building, to the left, there is a characteristic old farm, a monument, with a thatch roof, on the right, a wooden cowshed.

 

The new building is conceived as a contemporary type of farm, in form, material and construction (steel structure). The coloured facade and the aluminium roof contrast the rustic environment. The silhouette of the pointed roof refers to the existing farm building. Towards the back of the building, it transforms into a modernistic, functional building, with a flat roof, instead of a farm.

The new extension contains four children’s groups, age 0-4. The organization of the spaces is simple and logical, yet provide many surprising views from one room to the next that makes it a perfect environment for children and their mentors.

The building is symmetrical and is two stories high. The organization of the day-care is mirrored across the building’s central axis. There is a clear division in three zones. The front is reserved for the employees, the middle zone is used as playground and entrance, while the zone at the back contains the children’s groups. The big balcony at the back of this zone creates the outdoor space for the children on the first floor and also functions as a sun canopy against direct sunlight for the ground floor.

 

De kleine Kikker’s recognizable shape refers to that of its surrounding buildings, while it surprises through its distinguishing shape and its use of material and colour.

版权:翻译 www.ArchGo.com 天蝎

(下载本文图片zip 5.32 M)

(下载本文pdf 1.4 M)