伊朗,德黑兰,商场设计竞赛方案/witold woronowicz

一场在德黑兰的建筑设计竞赛意图通过融合已有的文化区和更现代的环境,来促进伊朗城市的现代化。它是一座有世界潮流风格的零售百货商店。竞赛的内容是A、B两座塔,它们用于销售Benetton牌的流行服饰。竞赛评审委员会已经为每个塔选择3位获胜者,很快将会为每个塔确定一个获胜者。由Grzegorz Witold Woronowicz, Jakub Piotr Kalinowski, Piotr Kus 和 Krzysztof Rewski组成的设计小组获得了A塔,该综合体建筑将为用户提供一种新的购物体验。

商场位于Salmak街和Vali Asr大道的交汇的Tajrish广场的一角,地块面积为1500平方米,共计12层(其中地下4层)。设计要求详细描述了每一层的内容,地下层 必须是停车和存储,一层和二层(面积都是1200平方米)必须被分为3个商业区,第3至第5层(面积都是900平方米)为办公室,第6层和第7层(面积都是675平方米)存放办公设施,第8层(675平方米)是公寓。

建筑师的目标不仅仅是设计一个富于现代动感的零售商店,还要给商店的顾客提供一种修正了的现代的购物行为。建筑师意图解决现代零售场所缺乏旧市场所具有的闲聊和友好的热烈气氛。为了达到和就市场一样的空间效果,在建筑的内部设置了一条贯穿的“内部街道”。“内部街道”边界的绿色区域给顾客私密感,并创造一个郁郁葱葱的购物环境。“该通道的想法...是什么新生事物。但是,购物方式是新的。它让顾客注意到其他人“建筑师解释道。“一个大滑道固定在天花板上衣服挂在其上。如果你想挑选布,你必须移动另外一些布,这可能对他人造成不便。如果你想避免这种情况,你必须和别人打招呼“建筑师补充道。

建筑的形式是一个现代的金字形神塔(ziggurat),它是该区域的一个历史性标志。外立面采用受到传统波斯雕刻启发的铝复合板,可防止内部过热,并在建筑内部创建复杂的富于装饰效果的阴影。上层办公区和居住区的百叶窗也由同样的板组成,以便保持外观的连续。


The international competition Designing in Teheran seeks to modernize the Iranian city by fusing the existing cultural area with a more contemporary environment.  Such an environment will include influence from the fashion world through the introduction of new retail areas.  This competition is comprised of the design for two towers, Tower A and Tower B, which will provide retail space for the popular clothing store the United Colors of Benetton.  The jury has selected three winners for each tower, and soon will narrow the selection to one winner per tower. The proposal by the team formed by Grzegorz Witold Woronowicz,  Jakub Piotr Kalinowski, Piotr Kus and Krzysztof Rewski   was selected as a winner for Tower A, attempting to create a new kind of shopping experience for users within the complex.

Located on the corner of Salmak Street and Vali Asr Avenue in Tajrish Square, the 1500 m² lot will feature the 12 level structure (including four below ground levels).  The competition outlines the specific programming for each floor such that the underground levels must provide parking and storage space; the ground and first floor (1200 m² each) must be subdivided into 3 commercial units, the second to fourth floor (900 m² each) are designate for office space; the fifth and sixth floors (675 m² each) are for office facilities; and the seventh floor (675 m²) will be apartments.

The designers' approached the project as a way to create not just a dynamic modern retail area, but as the opportunity to  address the shopping behavior of modern users.  The designers address the social change of how modern retail spaces lack the dynamic atmosphere the old markets had with their lively chatter and friendly atmosphere.  In an effort to inspire that same kind of shopping space, a passageway that functions as an "inner street" runs through the building.  The two green areas that boarder the passageway give more of a private feel to the space and also create a lush environment for the shoppers.  "The passage idea... is nothing new. But the way of shopping is. It forces customers to think about other people in the shop," explained the architects.   "A big slide fixed to the ceiling. Clothes are hanging on it. If you want to see some item you have to move also some other clothes to get yours. This could cause inconvenience to the others. If you want to avoid it, you have to negotiate with other customers interested in this group of items how you can move all the clothes not to disturb them," he added.

The building's form is a modern-take on the ziggurat, a historic icon for the region.  Clad in engraved aluminum panels inspired by traditional Persia decorum, the façade protects the interior from over-heating and creates a decorative, complex shade for the interior.  On the upper levels, which include offices and residence areas, the window shutters are also made of these panels so the façade stays continuous in its design.