波兰,波兹南大学图书馆/Consultor + APA Bulat + Neostudio Architects

建筑师:Consultor + APA Bulat + Neostudio Architects

地点:Poznañ,波兰

项目组:Jacek Bulat, Bartosz Jarosz, Joanna Kapturczak, Michal Kapturczak, Pawel Œwierkowski

结构工程师:Piotr Fait

客户:Adam Mickiewicz University in Poznan

项目面积:2,062 sqm

竞标时间:2005

设计时间:2005-2006

施工时间:2007-2009

照片:Pawel Swierkowski

翻译:梁山

校对: 夔

 

 

波兹南密茨凯维奇大学的波兰语和古典哲学院图书馆位于波兹南的心脏地带,此处十分靠近于20世纪初的历史建筑——波兹南剧院和普鲁士帝国城堡。这个图书馆是玛伊乌斯大讲堂的扩展部分。(玛伊乌斯大讲堂:即皇室普鲁士殖民委员会,早先的“Hakata”建筑)这块基地被玛伊乌斯大讲堂和地区政府办公楼三面围合。

我们的目的是设计一个功能性的、现代的建筑,其形式上受到约束却适应历史功能和文脉。此外,我们专注于将来使用这个建筑的学生的需求,这个设计反映他们的品位和需求。设计该建筑的困难在于:必须考虑到地块规划所要求的严格的面积限制和特殊的用途;同时,还要满足客户的十分广泛的功能要求。结果我们创造出是一个非常功能性的、也很有趣的平面。在没有丢失立意主题的情况下,我们十分谨慎的地开发出最多的有效面积。

另一个意想不到的困难是此地的地下水位。此处原先是波兹南城墙的旧址,建筑现就建在它的位置上,所以新建的结构干扰了地下河床。

在方案设计阶段和在建设期间,与客户持续的交流对我们有很大帮助。虽然我们不得不在一些想法上作出妥协,但是也实现了一些有趣的变化,这也是头脑风暴会议的结果。

项目开始于2005年9月的建筑设计竞赛。新的图书馆上下分成两部分,一是巨大的砂岩底部,一是明亮的玻璃顶部,这也表现了历史文脉和当代形式的融合。

玻璃和砂岩,这两种材料支配着建筑立面。其石材式样与现存的玛伊乌斯大讲堂的立面一致。同时一些轻巧的变换节奏被引入——我们叫它们“剃刀口”。而这些砂岩形式贯穿于整个建筑立面并且进一步影响到地板和室内的形式。

 

原文:http://www.archdaily.com/37207/university-of-poznan-library-consultor-apa-bulat-neostudio-architects/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Consultor + APA Bulat + Neostudio Architects

Location: Poznañ, Poland

Project team: Jacek Bulat, Bartosz Jarosz, Joanna Kapturczak, Michal Kapturczak, Pawel Œwierkowski

Structural Engineer: Piotr Fait

Client: Adam Mickiewicz University in Poznan

Project area: 2,062 sqm

Competition: 2005

Design year: 2005-2006

Construction year: 2007-2009

Photographs: Pawel Swierkowski

Polish and Classical Philology Faculty Library of Adam Mickiewicz University is located in the heart of Poznan – in the close proximity to historical buildings from the beginning of twentieth century, in the immediate vicinity of the Poznan Opera House and the Prussian Imperial Castle. It was designed as an extension of the Collegium Maius – the former building of “Hakata” – the Royal Prussian Colonization Commission. The parcel is hidden at three sides by the Collegium Maius and by the building of Regional Government Office.

Our aim was to design of a functional and modern building, restrained in form and yet adjusted to the historical function and context. We have concentrated on the future building users – the students – the design was dictated by their taste and responded to their needs. Another tough task was to design within very strict area limits given in the local urban plan and by specified parcel use – and at the same time we had to satisfy client’s programme which was very extensive in function terms. As a result a very functional yet interesting plan was created – we exploited very carefully the maximum available area without losing the leitmotiv of our idea.

Additional unexpected difficulty was the parcel’s ground-water situation – building was supposed to be located partially above the reminiscence of Poznan city wall and also on an underground watercourse that was disturbed by new structure.

 

The continuous dialogue with the client during the schematic design phase and during the construction was a big help – we had to compromise some ideas but had also implemented some interesting changes that where result of a brainstorming sessions.

The project was an architectural competition resolved in September 2005. New library building received a form that is a structure divided horizontally in half with a massive sandstone bottom and light glass top – to represent a merge of historical content with a very contemporary form.

 

Building facades finishes are dominated by two materials – glass and sandstone. Used stone pattern is identical to the existing one at the facades of Collegium Mains facility. At the same time some light rhythm disturbances were introduced – we like to call them “razor blades” – those sandstone forms that are led throughout the entire building elevations and are also further reflected in a floor pattern and in the interiors.

版权:翻译 www.ArchGo.com 梁山

(本文图片zip下载 4.18 M)

(本文pdf下载 1.41 M)