荷兰,鹿特丹,多功能市政厅/OMA

一个月以前,我们给大家带来了鹿特丹Stadskantoor多功能市政厅的入围方案。经过公众和专家组的评议,OMA获得了第一名。

该设计的策略非常明确:新建筑位于老建筑之间,它是模块化的,可以适应多种用途。同时,空出下层的公共空间。从地面能够感受到它回馈给城市的空间。

 

 

可以根据不同的使用要求添加甚至移除模块化结构中的单元,可以用于办公或居住。高层上的绿色台阶为鹿特丹市中心的公寓提供了花园。

该项目由OMA、Werner Sobek和ABT工程公司合作。该建筑不仅结构特殊,还有独特的调节温度的手段,它可以存储夏季热量,冬季释放;反之亦然。并采用高科技的透明隔热建筑玻璃幕墙。它的目标是成为荷兰最可持续的建筑。

“该建筑不是作为城市未来的最终形态,这个设计不仅仅是一个建筑,也是设计城市的天际线。建筑试图关联相邻的市政厅、邮局和Stadstimmerhuis。通过刻意模糊的设计手法,吸收周围建筑的尺度和风格,以此融入城市不同时期的建筑本中。“

-克拉克曼德格拉夫

 

原文:http://www.archdaily.com/38516/oma-wins-competition-for-stadskantoor-building-at-rotterdams-city-hall/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

A month ago we presented you the finalist entries for Stadskantoor, a new mixed used building at Rotterdam’s City Hall. After a process of public feedback and a presentation to the professional jury, OMA’s entry was awarded with the 1st prize.

 

The strategy of the project is very simple: a modular flexible structure spans between existing buildings, supporting the mixed use program, while freeing the space below for public use. The axonometric shown below shows this rich public realm that the offers back to the city.

With this modular structure, units can be added or even dismounted from the structure as demands on the building change over time, and can adapt to either office space or residential parameters as desired. Green terraces on higher levels provide the possibility of an apartment with a garden in the heart of urban Rotterdam.

For this project OMA worked with Werner Sobek and engineers ABT. Besides this particular structure, the building has a climate regulated by warm air stored in summer and released in winter, and vice versa, and the use of hi-tech translucent insulation in the building’s glass façade, addressing the main requirement for this building: to be the most sustainable building in the Netherlands.

“Rather than posing as the city’s next superlative, the design for the Stadskantoor is partly a building, partly an urban condition – a skyline in its own right. The design attempts to mediate between the adjacent town hall, post office and Stadstimmerhuis. Through an intentional ambiguity, the mass immerses itself in the city’s diverse architectural periods, absorbing the scales and styles of its immediate context.”

版权:翻译 www.ArchGo.com 戎

(本文图片zip下载 0.97 M)

(本文pdf下载 0.49 M)