荷兰, 乌特勒支, Bierings别墅/Rocha Tombal

建筑师:Rocha Tombal Architecten / Ana Rocha, Michel Tombal

地点:荷兰乌特勒支

项目团队:Iwona Wozniakowska, Enrique Otero Neira, Elena Cabrera Vacas

客户:Fam. De Haas-Bierings

结构:Pieters Bouwtechniek Delft bv

承包商:Aannemingsbedrijf de Hek bv, Giessen/Oudekerk

建设面积:239平方米

预算:1,716欧元/平方米

项目年份:2008-2009

图片:Hennie Raaymakers from DAPh & Ana Rocha

翻译:山

校对:天蝎

 

 

依据城市规划的基本形式,一些雕刻“眼睛”直白地耸立在乡村风富多彩的景色中。这个建筑在形体和方位上避免与相邻建筑产生视觉联系:在底层平面上,厨房有倾角的屋顶强调了和花园的紧密联系。在第二层,在屋顶和立面上不同形状的开窗提供了各种各样的日光体验,就好似“光线手指”,插入建筑。

穿越房子的流线从门厅开始。门厅是底层体量的一部分。经过入口区域和巨大的转动门之后,参观者来到了“住宅的心脏”,厨房。在这里,人们可以通过大玻璃窗向花园望去,并被外面的景色所吸引。转过身,一部楼梯将身后的木墙切开,指引人走向二层。它有角度的形状和极端的比例(小且高)以及从天花板射入的光线提供了如同走在中世纪街道里的感觉。

在起居室的尽头,你可以发现一个安静的,北向采光的阁楼。在这里一个大的开窗将周围的绿色映入屋内,好似一幅画框里的油画。

 

原文:http://www.archdaily.com/36737/house-bierings-rocha-tombal-architecten/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Rocha Tombal Architecten / Ana Rocha, Michel Tombal

Location: Utrecht, The Netherlands

Project team: Iwona Wozniakowska, Enrique Otero Neira, Elena Cabrera Vacas

Client: Fam. De Haas-Bierings

Construction: Pieters Bouwtechniek Delft bv

Contractor: Aannemingsbedrijf de Hek bv, Giessen/Oudekerk

Constructed Area: 239 sqm

Budget: $1,716 Euro/sqm

Project year: 2008-2009

Photographs: Hennie Raaymakers from DAPh & Ana Rocha

From a basic form, defined by the municipal urban plan, sculptural “eyes” emerge with direct views to the varied countryside landscape. The form and orientation of the building avoid visual contact with the adjacent houses: at the ground floor the angled ceiling of the kitchen accentuates the intensive contact with the garden. On the first floor, the different shaped openings in the roof and façade offer, like “fingers of light”, varied daylight experiences.

The routing through the house starts in the hall, a section of the ground floor volume. After experiencing the entrance area and passing the gigantic pivoted door, the visitor arrives at the “heart of the house”, the kitchen. Here he looks through the big glass wall straight into the garden, which suggests being outside again. Behind him, the stair cuts a wooden wall inviting to follow the route towards the first floor. Its angled form and extreme proportions (small and high) and the daylight entering from the ceiling, offer the feeling of walking in a medieval street.

At the end of it he discovers the living room, a quiet, north-lighted attic space, from which a big opening exposes the surrounding green like in a framed painting.

版权:翻译 www.ArchGo.com 山

(本文图片zip下载 9.27 M)

(本文pdf下载 1.31 M)