葡萄牙,沃达丰总部/Barbosa Guimaraes

葡萄牙摄影师Nelson Garrido给我们送来了移动通信运营商沃达丰公司的新总部的照片,它由葡萄牙Matosinhos的Barbosa & Guimaraes建筑师事务所设计。

 

 

波尔图沃达丰建筑的外表皮由四边形的面板与三角形玻璃窗构成。

建筑师的目的是创造一个不规则运动的感觉。

该大楼有8层,其中3层在地下。

地面层包括一个商店、咖啡厅和入口大厅。

办公室位于地面以上楼层,地下室设有停车场和训练设施。

照片的版权属于Nelson Garrido。

下面是建筑师的一些描述:

沃达丰的波尔图大厦,葡萄牙2006 - 2009

2006年7月,当我们被邀请参加新大楼的设计竞赛,我们通过新闻媒体、广播、电视和报纸,可以看到沃达丰的广告口号:“沃达丰的生活,运动的生活。”

这句话反映了沃达丰的态度和哲学。

我们认为,新的大厦应当展示该思想,以强有力的形象,表达运动感,挑战静态。

从绘画,雕塑,摄影,等艺术中寻找灵感,会发现这样的趋势:过去,办公楼的设计通常是线性的,现在,办公楼设计开始不规则、失去平衡和运动感。

大楼形式的基础是可塑的混凝土,这种材料允许创建不规则和自由的造型,它不仅作为结构材料,也是建筑的外表皮,带来独特的造型:独立的体量,凝聚和集结。

建筑技术复杂性使得建筑师设计了像蛋壳一样的混凝土外壳,大楼内部起结构作用的只有两个楼梯间和三个中间位置的柱子,因此大楼的内部空间有很大的通用性。

大厦有8层,其中的3层在地下。

一层除了观众厅,还有面临的Boavista大道的商店、餐厅和办公室。

在4楼有一个开放空间的办公室和屋顶露台相连。

地下3层和地下2层是停车场,地下1层是技术设施和培训室。

 

原文:http://www.dezeen.com/2009/11/23/vodafone-headquarters-by-barbosa-guimaraes/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Portuguese photographer Nelson Garrido has sent us his photos of the new headquarters for mobile phone brand Vodafone in Porto, designed by architects Barbosa & Guimaraes of Matosinhos in Portugal.

Called Oporto Vodafone Building, the project has a faceted concrete shell with angular windows.

The architects aimed to create a sense of movement and irregularity.

The building has eight floors, three of which are underground.

The ground floor comprises a shop, cafe and entrance hall.

Offices are located on the remaining storeys above ground, with parking and training facilities housed in the subterranean floors.

Photographs are copyright Nelson Garrido and used with permission. See our copyright policy.

Here’s some text from the architects:

 

 

OPORTO VODAFONE BUILDING, PORTUGAL 2006 – 2009

 

In July 2006, when we were invated to the new building competition, through the media, radio, television and newspapers we could notice the following slogan: “VODAFONE LIFE, LIFE IN MOTION.”

This sentence reflects the attitude and philosophy of Vodafone.

We believe that the new building should be faithful to this idea, adopting a dynamic image, conveying the sense of movement, challenging the static.

Seeking inspiration from painting, sculpture, photography, arts which had already faced this dilemma, the office building, designed usually linear, begins to become an irregular body, out of balance, with many faces in motion.

The formalization of this concept is based on the concrete, which through its plasticity, allows to create irregular and free-form shapes, working both as a structural solution and exterior appearence, creating a unique shape, a monolithic building, bringing cohesion and unity to the set.

The technical complexity of the building leads to a periphery structural solution, a shell of concrete, like an egg, reducing internal support to the two stairwells and three central pillars, allowing great versatility in its interior space use.

Functionally, the building has eight floors working three as underground.

On the ground floor, in addition to the auditorium, we have a store facing the Boavista Avenue, the cafeteria and office acess.

In the four upper floors appears the offices working as open-space with an accessible terrace.

In the underground, the floors -3 and -2, are working as car parking facilities and the -1 floor is occupied by technical areas and training rooms.

版权:www.ArchGo.com 小宝宝熊

(本文图片zip下载 1.13 M)

(本文pdf下载 0.94 M)