日本, 东京, 内外住宅/保坂猛

位于日本东京的内外住宅(insidehouse & outsidehouse)是保坂猛建筑都市设计事务所(Takeshi Hosaka architects)设计的一幢私人住宅。二层木制小楼有两个独立的单元组成。整个住宅既强调了空间由内到外的流动性,也强调了两部分结构间的空间流动性。小单元称为“外住宅(outdoorhouse)”,而大单元是“内住宅(indoorhouse)”。

外住宅有一个开向无顶庭院的小书房。庭院可以从内住宅经过一个开敞的、两个房子间的连廊到达。利用内部的爬梯,居住者可以爬到外住宅二层的两个开敞露台。

尽管整个住宅并没有完全贴合在一起,但庭院墙壁上的,面向内住宅的大面积玻璃窗和开洞为整个住宅提供了通透性,很好地保证了内住宅望向外住宅的良好视线。

 

 

项目数据:

建筑师:保坂猛建筑都市设计事务所

结构设计:sakane nobuo young construction co., port construction

场地面积:95.98平方米

建筑占地面积:37.32平方米

建筑面积:71.20平方米

 

原文:http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/8054/takeshi-hosaka-architects-insidehouse-outsidehouse.html

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

the insidehouse & outsidehouse designed by takeshi hosaka architects is a private residence

in tokyo, japan. the two-storey wooden structure consists of two independent units which

complete the home. the house is constructed in a way which allows fluid movement from

indoor to outdoor spaces, as well as between the two structures. the smaller structure is

considered the 'outdoorhouse', while the 'indoorhouse' is the larger unit of the two.

 

the outsidehouse has a small study which opens up onto a roofless courtyard which can be

accessed from the insidehouse via the open walkway which runs between the two buildings.

using a built-in ladder, one can climb to the outsidehouse's second floor which consists

of two open balconies.

 

though the home isn't physically connected, large glass windows and cutouts in the courtyard wall

facing the insidehouse provide transparency within the home, allowing one to easily look

from the insidehouse to the outsidehouse.

project credits:

design and supervision: takeshi hosaka architects

structural design: sakane nobuo

young construction co., port construction

site area 95.98m2

buildingarea 37.32m2

floor area 71.20m2

版权:翻译 www.ArchGo.com 轻轻

(本文图片zip下载 1.57 M)

(本文pdf下载 0.82 M)