美国, 波士顿, BanQ餐厅/Office dA

建筑师:dA工作室

地点:美国,马萨诸塞州,波士顿

项目设计师:Nader Tehrani, Monica Ponce de Leon

项目负责人:Nader Tehrani

项目建筑师:Dan Gallagher

项目协调人:Catie Newell, Brandon Clifford

项目团队:Harry Lowd, Richard Lee, Lisa Huang, Remon Alberts, Janghwan Cheon, Jumanah Jamal, Aishah Al Sager

承包商:Homeland Builders

结构工程师:Simpson Gumpertz & Heger Inc.

电气工程师:Wozny/Barbar & Associates, Inc.

照明咨询:Collaborative Lighting

声学咨询:Acentech

厨房咨询:TriMark USA, Inc.

建筑法规咨询:Hal Cutler

建筑面积:446平方米

项目时间:2006-2008年

摄影:John Horner

 

 

BanQ餐厅位于老潘尼储蓄银行原来的银行大厅内。餐厅由两部分组成,靠近华盛顿大街的前半部分是一个酒吧,而其后是较大的就餐区域。然而空间的设计却进行了另一种竖向划分-那就是天花和地面。如果要保证地面空间灵活多变的使用性以适应不同的活动需要,例如因聚会或其他活动带来的不同桌椅组合,二座、四座或六座,天花就好象建筑的基础设施一样容纳那些固定的设备,结构、水管、电气设备、喷淋系统、照明以及声学系统。基于这种考虑,我们设计了这种条纹木板系统用以隐藏这些纵向的设备管线。条纹木板呈波浪形布置,为下面的就餐者提供了一个虚拟的华盖。木板的几何化设计符合上部的所有设备要求,但同时又放射状延伸以柔化相邻区域的边界,从而创造出一个无接缝的屋顶景观。餐厅中心的柱子和酒柜的处理更加强调了这种梦幻般的效果,他们就像从天花板上垂下来一样。如果说纵深方向的设计强调了表皮的无缝特质,那么侧向望向上部条板缝隙中服务设备空间的一瞥,则增加几分神秘性。某些区域由于标识、照明和其他细节设计的需要,而使得天花下摆或者下探到地面,这更加强调这起整体效果。

餐厅的各部分功能经暖色木材和复合竹板紧密的联系在一起,这也强调了遍布整个空间的带状效果。地面、家具和天花的条纹共同创造了餐厅的整体效果,使就餐者每时每刻都在感受着这种强烈的梦幻氛围。

多谢餐厅所在古老建筑的空间设计,天花的造型完全可以由内部的墙体辅助完成,而不用再寻找上边垂下的支撑体。遍布整个空间的每一片波纹状天花肋都是不一样的,他们均有不同的四分之三英寸(约2公分)厚的桦木复合板组成,像拼图块一样。每个条板肋都有自己的位置,共同组成连续的波浪效果。连续的条板被固定在主结构骨架上,垂直于整个框架,并沿整个天花形态和建筑的基本钢支撑分布开来。可见的天花肋间的空间是不同的,其疏密程度的变化控制了从不同视角观看的整体效果。

 

原文:http://www.archdaily.com/42581/banq-office-da/

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Office dA

Location: Boston, MA, USA

Project Design: Nader Tehrani, Monica Ponce de Leon

Principal in Charge: Nader Tehrani

Project Architect: Dan Gallagher

Project Coordinators: Catie Newell, Brandon Clifford

Project Team: Harry Lowd, Richard Lee, Lisa Huang, Remon Alberts, Janghwan Cheon, Jumanah Jamal, Aishah Al Sager

Contractor: Homeland Builders

Structural Consulting Engineer: Simpson Gumpertz & Heger Inc.

MEP Consulting Engineer: Wozny/Barbar & Associates, Inc.

Lighting Consultant: Collaborative Lighting

Acoustical Consultant: Acentech

Kitchen Consultant: TriMark USA, Inc.

Building Code Consultant: Hal Cutler

Project Area: 446 sqm

Proyect Year: 2006-2008

Photographs: John Horner

Located in the old Penny Savings Bank, Banq is a restaurant located at the base of the old banking hall. Divided into two segments, the front area on Washington Street is programmed as a bar, while the larger hall behind serves as the dining area. The design of the space, however, is conceptualized around another division, on the z axis, between the ceiling and the ground. If the ground needs to remain flexible as a result of fluctuating activities of the restaurant space– two seaters, fours, and sixes, among a range of other organizations related to parties and other events– then, the ceiling contains fixed programs that are part of the building’s infrastructure– the structure, drainage, mechanical equipment, sprinkler system, lighting, and other the acoustic systems. To that end, we have developed a striated wood-slatted system that conceals the view of the mechanical, plumbing, and lighting systems on the longitudinal axis, while offering a virtual canopy under which to dine. The geometry of the wood slats conform to each equipment above, but are also radiused in order to smoothen the relationship between other adjoining equipment, creating a seamless landscape. The columns and the wine storage, in the middle of the hall, serve to uphold the fiction, and appear to be suspended from the ceiling. if the longitudinal axis emphasizes the seamless surface, then lateral views offer striated glimpses into the service space above, and demystify the illusion. To underline this strategy, certain areas of the ceiling “drip” and “slump”, acknowledging the location of to place exit signs, lighting features, and other details.

Below the ceiling, the functional aspects of a dining space are fabricated with warm woods and relaminated bamboo amplifying the striping affect already at play throughout the space. Striations of the ground, the furnishings, and the ceiling all conspire to create a total effect, embedding the diners into the grain of the restaurant.

Acknowledging the historical setting of the building, the ceiling hovers away from all interior walls and instead finds its support in suspension from above. Nearly running the entire width of the space, each rib of the undulated ceiling is made from unique pieces of three-quarter-inch birch plywood adhered together in a scenario that likens to a puzzle; only one possible location for each unit, formulating the continuous member. These continuous members are fastened to the main structural ribs running perpendicular to the lattice, tracing both the overall ceiling topography and the steel supports of the base building. Spacing between the visible ceiling ribs is variable; compressing and releasing to maintain visual densities of the overall surface as seen from different angles.

版权:翻译 www.ArchGo.com 风声汽水

(本文图片zip下载 3.34 M)

(本文pdf下载 1.01 M)