西班牙,巴塞罗那,La Mola酒店及会议中心/b720

建筑师: b720 Arquitectos

地点: Barcelona, Spain

主持建筑师: Fermin Vazquez

项目组长: Peco Mulet, Fernando Luna, Andreas Moser

项目组: Pablo González, Laura Marticorena, Carles Martínez-Almoyna, Eduard Miralles, Manuel Rivas, Giussy Ottonelli

现场组: Andreas Moser, Eduard Miralles

客户: Layetana Inmobiliaria

发展商: Layetana Inmobiliaria

承包商: Costruccions Baldó, S.A.

结构工程: Guillem González (Base 2)

项目面积: 17,400 平方米

建造年代: 2004-2008

摄影: Duccio Malagamba

 

 

La Mola酒店及会议中心座落在毗邻新的El Prat高尔夫俱乐部,在Sant Llorenç de Munt I l’Obac自然保护区内。该项目有186个客房与配套服务,会议及交流场所,礼堂,多功能室及有关的健康和保健等服务(水疗区,健身室等)。

为了避免规模大的复杂功能建筑对周围的环境造成强烈的视觉冲击,建筑被分为4个方形的体量,其高度不超过周围的森林,从而与周围的环境和谐相处。

两个体量容纳客房,客房沿着体量中间的走廊布置。入口处有门厅,地下室有配套服务设施(厨房,水疗等)。南立面的房间和阳台上的彩色穿孔板起到遮阳的作用。建筑的材质和体量力图与周围的森林和人工的高尔夫球场协调。

第三个体量与其它两个很像,但层高较大,用作会议中心,围绕公共空间布置有若干个不同大小的礼堂、多功能房间,在第一层直接与外部沟通,可以在室外开会。

在三个建筑体量的中间位置上的第四个建筑内是公共空间,用于建筑综合体交通和一般性功能。由耐腐蚀钢构成的遮阳板也给内部提供保护和私密性,它是立面的主要元素。

实施和景观

La Mola酒店及会议中心采用了尊重周围自然环境的建筑设计。因此,它特别注意各个体量的布置。原有的树木大部分不动,少部分移植,用中水浇灌树木。

大量使用玻璃幕墙可以在冬季最大限度地利用自然光,而在夏季,利用各种太阳能控制系统防止过热。此外,该系统可以在利用外部空气冷却而减少人工空调。两座建筑物的屋顶有太阳能板提供热水,有助于减少能源消耗。

建筑的主要材料是混凝土和松木,建筑的性格是平静的,与周围的环境结合为一个整体。户外铺设了小路,并设置了休息和集会的场所,与建筑的功能相呼应。

 

原文:http://www.archdaily.com/43294/la-mola-conference-centre-b720/

翻译 www.ArchGo.com 夷

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: b720 Arquitectos

Location: Barcelona, Spain

Architect in Charge: Fermin Vazquez

Project Chiefs: Peco Mulet, Fernando Luna, Andreas Moser

Project Team: Pablo González, Laura Marticorena, Carles Martínez-Almoyna, Eduard Miralles, Manuel Rivas, Giussy Ottonelli

On Site Team: Andreas Moser, Eduard Miralles

Client: Layetana Inmobiliaria

Developer: Layetana Inmobiliaria

General Contractor: Costruccions Baldó, S.A.

Structural Engineer: Guillem González (Base 2)

Project Area: 17,400 sqm

Construction Year: 2004-2008

Photographs: Duccio Malagamba

La Mola Hotel and Conference Centre is located on a site adjacent to the new El Prat Golf Club, in the natural reserve of Sant Llorenç de Munt I l’Obac (Terrassa). The project involves the construction of a hotel complex of 186 rooms with complementary services, meeting and convention spaces, auditoriums, multipurpose rooms and other services related to health and wellness (spa area, fitness, etc.).

 

To avoid the strong visual impact that a complex of such dimensions could cause in this environment, it has been chosen to split the program into four prismatic buildings which don’t exceed in height the surrounding forests, thereby a better implementation and integration is achieved.

Two of the volumes house the rooms settled out longitudinally along a central corridor on three floors above ground. There is also a living room in the entrance and several basements for complementary services (kitchens, spa, etc.). The rooms on the south facade have balconies and a sunscreen formed by some mobile slides of perforated sheet designed as a large coloured curtain. Their tones and volumes are blending with the colour of the existing vegetation in an intentional game from an area located between a forest and the “artificial nature” of the golf course.

 

A third prismatic volume, similar but of greater height between floors, hosts the conventions centre. Inside there are several auditoriums, multipurpose rooms of varying size and multiple meeting spaces around a large open lobby, also with a ground floor directly communicated with the outside world, projecting uses (as a conference centre) to the outdoors .

In a central position between these three volumes, there is a fourth building housing the common areas that function as an access core and general distributor of the complex. A sunshade formed by corten steel plates provides protection and privacy to its large glass facade at the same time evoking the landscape around it, thus becoming the main reference point for intervention.

Implementation and landscape

 

La Mola Hotel and Conference Centre was proposed as an architectural design that respects the natural environment in which it is situated. Because of this, it was given special attention to the layout of the different volumes built. Thus, most of the trees of the place remained in its initial location and a lower part of them were transplanted. Furthermore, the plot was populated with trees to form a garden where irrigation is resolved entirely by the recycling of gray water generated in the centre.

Extensive areas of glass facades allow maximum use of natural light in winter while in summer the adjustment of various solar control systems prevents the overheating of the stays. Moreover, the system allows free cooling in a controlled way the favourable conditions of the outside air, thus reducing the need of artificial air conditioning. Solar panels located on the roofs of two buildings help to reduce energy consumption for the generation of hot water.

 

The predominant use of concrete, combined with pine wood closures and decks gardened, provides a whole unit making it a peaceful space, integrated into its surroundings. The outdoor areas have been addressed by creating paths and landscaped areas of rest and meeting that interconnect with each one of the buildings.