中国福建,平河小桥学校/李晓东

中国建筑师,清华大学教授李晓东完成了福建的一座学校,这是一个两个城堡之间,跨越一条小溪的桥型建筑。

 

 

建筑被称为平河上的桥校,混凝土基座上的钢结构支撑着薄木板条。

它包含两个教师,也可用作村民的剧场。

教室下方悬挂一条窄窄的桥,作为通过小溪的第二条道路。

下面是李晓东提供的进一步信息:

桥校,(中国福建)

桥,学校,操场,舞台

项目位于中国福建的遥远山村,它不仅有具体的功能:桥和学校;而且也是一个精神活动的中心。

该设计的e主要概念是搞活村庄的旧社区,用现代的建筑语言维系传统文化(城堡和生活方式),现代的建筑语言不与传统竞争,而是充满敬意的表现传统,并与传统对话。

它把不同的空间内容放到一个空间里。桥跨过小溪连接两个城堡,学校也象征着连接过去,现在和未来,也连接着为孩子服务的操场,为村民服务的舞台。

项目信息:

项目名字: 中国福建,平河上的桥型学校,

建筑师:李晓东

建筑面积: 240平方米

建筑材料: 钢,木,混凝土

造价: 65万人民币

建造年代: 2008-09

摄影:李晓东

 

原文:http://www.dezeen.com/2009/12/23/bridge-school-at-pinghe-by-li-xiaodong/

翻译 www.ArchGo.com 戎

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect Li Xiaodong has completed a school in Fujian, China, which forms a bridge over a creek between two castles.

Called Bridge School at Pinghe, the steel structure is supported on concrete platforms and covered in thin wooden slats.

It contains two classrooms that can also be used as a theatre by villagers.

A narrow walkway is suspended underneath the school structure as a second means of crossing the creek.

Here’s some more information from Li Xiaodong:

Bridge School (Fujian, China)

The Bridge, the School, the Playground, the Stage

Located at a remote village, Fujian Province in China, the project does not only provides a physical function – a school and a bridge – but also presents a spiritual centre.

The main concept of the design is to enliven an old community (the village) and to sustain a traditional culture (the castles and lifestyle) through a contemporary language which does not compete with the traditional, but presents and communicates with the traditional with respect.

It is done by combining few different functions into one space – a bridge which connects two old castles cross the creek, a school which also symbolically connects past, current with future, a playground (for the kids) and the stage (for the villagers).

Project info:

Name of the Project: Bridge School at Pinghe, Fujian Province, China

Architect: Li Xiaodong/atelier

Build Aera: 240m2

Building material: Steel, Wood, Concrete.

Cost: RMB650,000

Construction Period: 2008-09

Photographer:Li Xiaodong