马来西亚,吉隆坡,YTL住宅/Jouin Manku

2003年,总部设在巴黎的Jouin Manku第一次进行大型综合建筑及室内设计,位于马来西亚吉隆坡的YTL设计集团请它来设计马来西亚权力家庭的住宅。

 

 

2008年末建成,此住宅项目体现了主人的不同凡响的品位、影响力和超强能力,突出显示其家庭的能量已能影响吉隆坡的天际线。(译者注:一个超级蛀虫。)

家庭的三代人居住在3000平方米的住宅。

包括9间卧室,两个家庭间,一个家庭的厨房和一个私人餐室,一个家庭图书馆,游戏室,研究,公共接待区,一个正式的餐厅,宴会厅,教堂, 21间浴室,一个游泳池游泳池, 2个客户套间加室内私人和客人停车。

 

原文:http://www.thecoolhunter.net/architecture/YTL-Residence-Kuala-Lumpur/

翻译 www.ArchGo.com 参数

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Paris-based Agence Jouin Manku took on its first large-scale integrated architectural and interior design commission in 2003, when YTL Design Group from Kuala Lumpur, Malaysia, invited it to design the residence of a Malaysian power family.

Completed in the latter part of 2008, the residence is the ultimate expression of the taste, influence and industrial-scale capabilities of the prominent family whose entrepreneurial activities have shaped Kuala Lumpur’s skyline.

Three generations of the family inhabit the 3,000 square-meter residence designed to accommodate both private and public functions.

The building includes nine bedrooms, two family rooms, a family kitchen and a private dining area, a family library, a game room, a study, a public reception area, a formal dining room, a ballroom, chapel, 21 bathrooms, a swimming pool, two guest suites plus indoor private and guest parking.

The initial sketches exploring the owners’ usage requirements reveal resemblances to the boring stacked-boxes look still so ubiquitous in residential architecture. And while traces of the ”heaped trailers“ syndrome remain in the finished building, this is not the Jetsons, neither are we looking at EPCOT, Tomorrowland or the 1964 New York World's Fair.

We are in the lush vegetation of a posh Kuala Lumpur residential area, and in spite of the boxiness of the structure, an elegant circular softness manages to permeate the sightlines and key details of the building, making it an agreeable part of its landscape.

Inside, prominent examples of this curvilinear elegance include the amazing staircases resembling the inside of a shell when viewed from above, and the round ballroom chandelier of 13,000 custom-designed undulating petals of unglazed cast porcelain biscuit.

The curved walls both inside and out have a functional purpose of providing privacy and enclosing each function gently in its own space. The overall sweeping feel inside the spaces invites the viewer in and creates soft, arching vistas.

The concept consists of three layers: the base for public functions, the ring for guests and the private house for the family.

The inside of the magnificent residence is gorgeous with its high ceilings, large windows and abundance of light. White color and natural wood are dominant elements but they allow the view from the vast, mostly retractable, windows to remain the main visual attraction.

The residence is also a wonderful study of contrasts between inside and outside, private and public, traditional and ultra modern, man-made and natural.

YTL Design Group of Kuala Lumpur, Malaysia, was the architect of record. The Agence Jouin Manku design team included Patrick Jouin, Sanjit Manku, Yann Brossier (architect), Richard Perron (designer). Officina del Paesaggio from Lugano, Switzerland was in charge of the landscape design, and L’Observatoire, New York, USA handled the lighting. - Tuija Seipell