美国,加州,钻石小屋/ XTEN Architecture

项目名称: Diamondhouse

项目位置: Santa Monica, California, USA

建筑师: XTEN Architecture – Monika Haefelfinger & Austin Kelly (AIA, LEED AP)

委托人: Aisha Ayers

项目完成时间: Dec 2009

项目规模: 820sqf Interior, 500sqf Roof Deck, 1200sqf Exterior Terraces / Firepit Area

Landscaping/ Site Pieces: Mark Motonaga

 

 

钻石小屋(Diamondhouse)是一间录音棚,是坐落在峡谷深处的一栋房子的延伸建筑。Diamondhouse背对着一处非常陡峭的山坡,交通非常不便,只有很小的空间可用于建设。一天中,阳光直接照射地块只有很短的一段时间。这些给建筑施工带来极大挑战,需要30英尺的沉箱来加固新墙体与房基。同时还有一系列复杂的规范控制着建筑的高度,宽度,房基深度以及与挡土墙的特殊关系等。

基于这些限制条件,建筑师为其构思了一个多层面的建筑解决方案。首先,建造一个建筑基底面以符合山坡地形及必须遵守的规范;同时将其尽量向邻近的场地延伸,以扩大室内空间。扩建体被小心地安置在现存建筑体与加固的山坡之间,看起来就像放在小池塘里的一块石头,以改变周围的景观,同时围绕它创造外部主题空间。建筑平面也符合室内的功能安排,上层楼的一角被均匀拉直,从而可以容纳嵌入朝北窗户内的写字台;一些墙面沿建筑折叠,在屋顶天台上形成了扶手与围墙。

其次,建筑师构思了一套独特的建筑材料系统,既将新扩建体融入到自然风景中,又减小了建筑的视觉尺度。建筑立面图案是根据峡谷内的自然元素设计的,这些图案栉比鳞次地排列在建筑的三维体量上。根据这些取材自大自然的图案、纹饰,建筑师利用激光切割,数控,锌,铁,胶合板以及水泥板等制作出数个全尺寸原型。

建筑师之所以会选择3/8寸厚的Swisspearl纤维水泥板作为建造Diamondhouse的主要建筑材料,是因为它与石制挡土墙及原有建筑体的相关性,以及由其产生的轮廓鲜明的边线和建筑几何造型美。在白天,阳光照射下显示出水泥板那蚀刻的边线、不规则的边界与精美品质,看起来像陶瓷花瓶一样薄。而到了晚上,整个建筑物又像是一个绘有图案的穿孔灯笼,照耀着峡谷。

 

原文:http://www.archdaily.com/48206/diamond-house-xten-architecture/

www.ArchGo.com 上善若水

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Project Name: Diamondhouse

Location: Santa Monica, California, USA

Architect: XTEN Architecture – Monika Haefelfinger & Austin Kelly (AIA, LEED AP)

Client: Aisha Ayers

Project Completion Date: Dec 2009

Project Size: 820sqf Interior, 500sqf Roof Deck, 1200sqf Exterior Terraces / Firepit Area

Landscaping/ Site Pieces: Mark Motonaga

The Diamondhouse is a sound studio and office extension to a house located deep in a canyon, against a severely sloping hillside, with minimal access and little space upon which to build. Direct sunlight reaches the site for only a few hours a day. The geotechnical condition is challenging, requiring 30-foot caissons to underpin new walls and foundations. A complex web of regulations governed the height, width, depth and specific relationship to the retaining walls needed to build the project.

Given these constraints, a multifaceted architectural strategy was developed for the small building. First, a base building geometry was developed to conform to the hillside and required codes while maximizing the interior spaces by extending them into adjacent sideyards. Like a rock placed in a small pond, the addition is carefully placed between the existing structure and an imposing hillside to inflect the landscape and create exterior programmatic spaces around it where none could exist before. The building geometry also conforms to the interior program as a corner of the upper floor flares out to accommodate a writing desk built into a north-facing window and a series of wall planes fold up and over the building to create a rooftop railing and enclosure.

Next, a building material system was developed to both relate the new extension to the natural landscape and to reduce the visual scale of the building. The façade pattern was created from natural elements taken from the canyon site; abstracted, scaled and arrayed across the building in 3d modeling programs. Many patterns, scales and patterns were investigated in this manner, from which several full size prototypes were made by laser cutting and cnc routing aluminum, zinc, steel, plywood and cement panel samples.

The 3/8” thick Swisspearl fiber cement panels shown on the final construction were selected for both the way they relate to the masonry site walls and original structure, and for the fragility they impart to the otherwise hard edged and programmatically driven geometry of the building. Daylight brings out the etched lines, irregular edges and delicate qualities of the cement panels, which in direct sunlight appear as thin as a ceramic vase. While in the evenings the panels become flattened and the overall volume emerges, appearing as a patterned and perforated lantern illuminating the canyon.