印度,孟买,RC办公楼/Serie

正在进行的印度孟买北部库拉区城市更新计划中,充斥着各种单调乏味的新办公街块。5,6层高的建筑彼此共用独特的共享入口空间,借此将从前的小工业区改造成城市CBD景象。

英国Serie建筑师事务所的Chris Lee 和Kapil Gupta试图通过自己的方法改变这种现状。他们在自己的项目中设计了清晰的分隔区域,将公共空间和现有城市以及规划中的典型联合体量区分开来。该设计了始于对典型办公街块入口空间和中庭的重新思考。

 

 

RC办公大楼占据一个单独的办公街块,被一个穿透的公共空间分隔成两个小体块,但又紧密联系。公共开口部分作为主要的中庭和入口空间,由一系列的具有曲面表皮的旋转体量构成。每一个旋转角度上,中庭和入口门厅都承担了不同的功能角色。

 

在首层,这样一个独特的联合入口空间被转变成了一个公共步行通道,连接了场地西侧的LBS路和北侧的现有湖面。

随着中庭的旋转上 升,匀质表皮的背后分布了其他公共空间:咖啡厅、健身房、屋顶平台和休息厅。

旋转中庭也成为整个建筑的光线捕捉器,它将自然光线引入旋转 明亮的曲面内,并反射光线进入建筑物内部。

 

项目信息:

建筑面积:10000平方米

业主:印度RC集团

设计:chris lee / kapil gupta

 


 

 

原文:http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/9128/serie-architects-chris-lee-and-kapil-gupta-rc-office-complex-mumbai.html

翻译 www.ArchGo.com 海天一线

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

the ongoing transformation of kurla in north mumbai, india is characterized by the relentless

proliferation of new office blocks, where the typical 5-6 storey blocks adopts the exclusive

corporate lobbies as a strategy to import the image of the cbd into this former small industrial

area.

 

chris lee and kapil gupta of UK serie architects seek to resist this tendency with their project

to create a clear separation between the public and the existing city and the projected

and exclusive corporate entity. their proposal begins with the rethinking of

the lobby and atrium of typical office blocks.

the rc office can be seen as a single office block, sliced open into 2 smaller blocks

but brought back together by a public void. the main atrium and lobby space as the new

public void is conceived as a series of rotating volumes articulated by ruled surfaces.

at each different rotation, the atrium and lobbies takes on a different programmatic role.

 

starting from the ground, the typically excusive corporate lobby is transformed into

a public promenade, connecting lbs road on the west side of the site to the existing lake

on the north.

 

as the atrium rotates upwards, it dispenses other public program along its ruled surface:

cafes, gym, roof decks and lounges.

 

the rotational atrium also acts as a light catcher, drawing light along its rotation,

illuminating the ruled surface and reflecting light into the heart of the building.

project info:

total area: 10,000 sqm

client: rc group india

date: commission. ongoing

design: chris lee / kapil gupta