西班牙,莱里达,La Llotja会议中心/梅卡诺

建筑师: 梅卡诺

地点: 西班牙,莱里达

业主: Centre de Negocis i de Convencions S.A., Lleida, Spain; Municipality of Lleida

当地合作建筑师: 巴塞罗那labb arquitectura

承包商: Dragados, Barcelona

结构工程师: ABT bv, Delft; BOMA, Barcelona

建筑师: Peutz b.v., Zoetermeer; Higini Arau, Barcelona

电气工程师: Deerns, Rijswijk; Einesa, Lleida

工艺建筑师: Ardevols S.L, Barcelona

造价咨询: Basalt Nieuwegein; Ardevols S.L. Barcelona

防火咨询: Einesa, Lleida

造价: € 35,000,000

设计时间: 2004-2005

施工时间: 2006-2010

摄影: Christian Richters / Lafotogràfica

 

 

舞台布景

莱里达是仅次于巴塞罗那的,西班牙加泰罗尼亚省第二大城市,坐落在绵延于高点的Seu Vella大教堂和低点的Segre河山势之间。城中心之外的Segre河岸边就是这个附带剧院的大型会议中心La Llotja的所在。梅卡诺将该建筑远离河流建造,通过将其设计成为一个令人振奋的舞台布景来解读莱里达的城市景观。舞台演出在三个尺度层面上得以诠释。在区域尺度上,该建筑作为山与河流的连接体。城市尺度上,La Llotja与河流形成了一个均衡的复合体。而在街区尺度上,莱里达La Llotja会议中心的悬挑设计提供了遮风挡雨的城市空间。

休息厅

这个大型石材建筑物好像从西班牙的泥土中生长出来。建筑的水平构成提供了一个大型屋顶花园,而悬挑部分下面则形成了活动广场,相邻建筑的楼梯则转变成看台。停车场在地下、卡车装载区域、剧场舞台、更衣室和餐厅的厨房均在一层。小型卡车装卸区在地下一层。采光庭院位于建筑中心,一个富有纪念性的楼梯从地面直达二层的多功能大厅。一个坡道直通三层的休息厅,这里可以通过窗子获得城市和河流的全景景观。休息厅组织了剧院、大会议厅、会议室以及一个小会议厅的入口空间。会议空间通过玻璃墙分隔开来的倾斜看台与多功能厅视线上相连。新闻办公室、VIP房间和一个会议中心分布在建筑中城市的一边,可由室内走廊进入。剧场和会议中心的物流服务体系非常地不显眼却极尽功能性。餐厅(附带酒吧)在La Llotja一侧,面向河流和广场。事实上,这个巨大的单一体量由不同的建筑体块组合而成,彼此通过兼做吸音的休息厅相互连接在一起。

 

屋顶花园

不同材料的运用确保了室内空间的独特性和区位关系。建筑外部材料使用石材。而建筑内部则几乎完全是白色抹灰墙或者木/大理石地面。入口大厅和多功能大厅拥有大理石地面,而休息厅则是复合硬木地面。剧院获得了一个果园的氛围,深色的木墙上面浮现出雕花灯光树木来。果实的色彩成为建筑中的一个主题,并通过反复出现的微小细部遍布整个建筑。这样的设计也是因为莱里达因其水果生产而出名。建筑的屋顶是多彩的:棚架上爬满了玫瑰、茉莉花和常青藤等爬藤类植物。带有眺望塔的花园不仅令人高兴,而且能过在夏天防止太阳直射屋顶,保持其凉爽。同时花园也提供给该区域的居民一个美丽的景点,给会议来宾多了一处逗留点。

 

 

原文:http://www.archdaily.com/50183/la-llotja-de-lleida-mecanoo/

翻译 www.ArchGo.com 海天一线

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Mecanoo

Location: Llerida, Spain

Client: Centre de Negocis i de Convencions S.A., Lleida, Spain; competition Municipality of Lleida

Local Architect: labb arquitectura, Barcelona

Contractor: Dragados, Barcelona

Structural Engineer: ABT bv, Delft; BOMA, Barcelona

Acoustics: Peutz b.v., Zoetermeer; Higini Arau, Barcelona

Electrical and Mecanical Engineer: Deerns, Rijswijk; Einesa, Lleida

Technical Architect: Ardevols S.L, Barcelona

Building Cost Consultant: Basalt Nieuwegein; Ardevols S.L. Barcelona

Fire safety Consultant: Einesa, Lleida

Budget: € 35,000,000

Design Year: 2004-2005

Construction Year: 2006-2010

Photographs: Christian Richters / Lafotogràfica

Mise-en-scène

 

The mountain with the historical cathedral Seu Vella and the Segre river mark the high and low points of the mountainous landscape in which Lleida lies, after Barcelona the second city of Catalonia. On the banks of the Segre, somewhat outside the centre of the city, is coming La Llotja, a large conference centre with a theatre. Mecanoo has interpreted the landscape of Lleida as an exciting decor before which the building has been set down somewhat away from the river. The mise-en-scène is elaborated on three levels of scale. Regarded at the large scale of the region, the building represents a connecting link between the river and the mountain. Viewed at the level of the city, La Llotja and the river forms a balanced composition. At street level the cantilevers of the La Llotja de Lleida conference centre provide protection from sun and rain.

Foyers

 

The large stone edifice seems to have sprouted from the Spanish earth. The building’s horizontal form provides a large garden on the roof, while under the cantilevers begins a square for events, with the stairs of the adjacent building serving as a tribune. Parking is underground, the loading area for trucks is at ground floor, where you also find the floor of the theatre stage, the dressing rooms and the restaurant kitchen. The loading area for small trucks is at -1. In a light court in the centre of the building, a monumental staircase rises from street level to the multi-functional hall on the first floor. A ramp leads on to the foyer on the second level where there is a panoramic window looking out across the city and the river. In the foyer are the entrances to the theatre, which also serves as a large conference hall, meeting rooms and a small conference room. The latter is visually connected to the multifunctional hall by means of a raked tribune separated by a glass wall. The press office, VIP rooms and a meeting centre are situated on the city side of the building, accessed by an internal corridor. The entire functional logistics for the theatre and the conference centre are situated inconspicuously but extremely functionally. Restaurants with bars are located on the side of La Llotja facing the river and the square. The monolithic building is in fact composed of different pieces of buildings linked together by sound-absorbing foyers.

Roof garden

 

Materials ensure distinction and orientation in the interior. The exterior is of stone. Inside there are mainly white, plastered walls and either wooden or marble floors. The entrance hall and the multi-functional hall have a marble floor, while the foyer has a floor of mixed hardwood. The theatre has the atmosphere of an orchard with walls of dark wood in which trees of light have been cut out. The colour palette of fruit is a theme that recurs in small details throughout the building. After all, the region of Lleida is famous for its fruit production. The roof is colourful: pergolas support a range of creepers and climbers like roses, jasmin and ivy. The garden with its mirador is not only pleasant but also useful since the ground cover keeps the roof cool in the summer, provides a beautiful view for people living in the neighbourhood and serves an extra place for conference guests to sojourn.