日本,加号住宅/富士山工作室

日本富士山建筑师工作室发来了他们所做的名叫“加号”的私人住宅项目图片。该项目位于伊豆山上,能够从南侧眺望远处的太平洋。

这篇原始土地覆盖了樱桃树和日本橡树,空出了一小块平地。然而建筑师试图在这个小山脊上建造起一个建筑来。

“我并不想遵循大树点缀的起伏地貌,也不想沿地势设计一个复杂的建筑。我脑中喷涌出的是不一样的图景:建筑自身是一个完美的展示,一个背景环境衬托下的鲜明形体。或者说它是自然的抽象体。”--建筑师原田真宏

住宅是由两个垂直叠加的长方体叠加而成。底层的体量包括私人房间和浴室,有一半的体积坐在现有的较窄场地上。上层部分包括起居室和厨房,骑在下面的长方体和山脊上。一个体块伸向南侧的太平洋,而另一个则伸向日本橡树林和西侧的一些白桦树。

 

 

项目信息:

项目用途:周末别墅

场地面积:988.58m2

建筑覆盖面积: 232.77m2

建筑面积: 279.92m2

层数:地上2层,地下1层

结构类型:预应力混凝土

设计时间: 2007.5 - 2008.4

建造时间: 2008.5 - 2009.7

 

原文:http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/9203/mount-fuji-architects-studio-plus.html

翻译 www.ArchGo.com 天蝎

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

 

japanese firm mount fuji architects studio have sent in images of their project 'plus',

a private residence. the site is located on the mountain side of izu-san, where there is

a view of the pacific ocean from the south side.

 

the untouched wilderness, is covered with cherry and japanese oak trees, giving little

level ground, however the architects saw a small possibility designing a building along

the ridge.

 

'
I didn't want to just form the undulating landscape dotted with great trees as normal,

nor design an elaborate architecture bowing down to the complex topography. 
what

sprang to my mind is a blueprint for an architecture which is perfectly autonomous itself,

at the same time seems to emerge as an underlying shape that the natural environment has

been hiding. 
it's abstraction of nature, to say.' - harada masahiro

 

the architecture was realized by crossing two rectangular parallelepipeds at right angles.

the lower one contains private rooms and a bathroom, and sticks half of the body out to

the existing narrow level ground. the upper one incorporates a salon and kitchen, and lies

astride the lower one and the mountain ridge. one axis of the cross stretches toward the pacific

ocean on the south, and the other, the forest of japanese oak and some white birch on the west.

 

water-polished white marble was chosen as the interior finishing material thus creating

a delicate continuous landscape of light which suggests the character and usage of the space.

the 
exterior is also finished with white marble.

project info:

principal use: weekend house

site area: 988.58m2

building area: 232.77m2

total floor area: 279.92m2

number of stories: 2 story + 1 basement

structure: reinforced concrete structure

design: 2007.5 - 2008.4

construction: 2008.5 - 2009.7