智利,雀巢公司社会块/GH+A,Guillermo Hevia

建筑师: GH+A / Guillermo Hevia

地点: Graneros, Chile

合作者: Tomás Villalón, Francisco Carrión, Guillermo Hevia García, Marcela Suazo

客户: Nestlé Chile S.A.

承建商: Precon S.A.

生物气候顾问: Biotech

照明设计: Opendark

项目面积:2800平方米

项目年代: 2009

摄影: Cristián Barahona, Guillermo Hevia H. & Guillermo Hevia García

 

 

雀巢社会模块(Nestlés social block)建筑是位于智利6区的Granero工厂的一部分。它使用各种生物技术,合理使用21世纪的能源和经济政策。合理使用自然资源,被动式的通风系统,空调和清洁的内部空间,自然采光,高效使用水资源(洗手间等用水),力图找到最好的可持续性,生活质量,合理利用资源和保护环境。

大楼有3层,分别有不同的功能:第一层是雇员的设施(厕所,更衣室,咖啡室);管理用房在第二层;第三层是工作室和教育用房。

生物气候系统:自然通风和水系统

建筑有悬挂式屋顶,立面上是双层表皮,附属的多功能水池可用作消防水池,并可以作为冷却系统的一个部分,在气候炎热的时候,在外墙上通过蒸发降低温度。

外墙采用双层不锈钢包裹整个建筑,一个前卫的形象。外墙是连续的,阻挡了太阳的辐射,它和建筑物的里层墙是分离的,有利于垂直通风,由于池塘在其间的蒸发作用,给建筑带来温和的气流。金属的双表皮由穿孔的平板材和黑色玻璃组成。

该不锈钢经过短期氧化处理,产生了保护层,可以耐腐蚀。不需要维护。它的形象是变化的,随着时间和一天中太阳光线的变化,其颜色不断变化(橙色赭,褐色)。它与混凝土墙和屋顶的黑色金属在视觉上产生对比。有节奏的标准板材打破了单调的悬挂表面,系统的照明设计加强了建筑物的夜间形象。

 

合理利用水资源

 

我们特别注意的洗手间和一般的用水。通过采用高技术设备和与设计:自动关闭的水龙头,因此能够保证控制用水量,保护自然资源和金钱。

该设计采用的材料和形象体现了雀巢公司智利分部的对社会、雇员、社区和国家负责的政策。

 

原文:http://www.archdaily.com/52763/nestle-social-block-gha-guillermo-hevia/

www.ArchGo.com 加百列

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: GH+A / Guillermo Hevia

Location: Graneros, Chile

Collaborators: Tomás Villalón, Francisco Carrión, Guillermo Hevia García, Marcela Suazo

Client: Nestlé Chile S.A.

Contractor: Precon S.A.

Bioclimatic Consultant: Biotech

Lighting: Opendark

Project Area: 2,800 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Cristián Barahona, Guillermo Hevia H. & Guillermo Hevia García

The new building, part of Nestlés social block at the Granero factory (VI Región – Chile), uses a variety of bioclimatic strageties, within a company policy of rational use of energy resources and economics in the 21th century. These strategies favorize the usage of natural resources, pasive vetilation systems, air-condition and cleaning for inside spaces, natural controlled illumination, effective cost savings in the use of hydrological resources (water consumption of restrooms, etc), tendencies to find the best sustainability, quality of life, rational use of resources and protection of the environment.

The program contemplates a three storey building, with different programs: First floor for employees facilities (restrooms, dressingroom and cafeteria); the administration in the second floor; the third floor includes laboraties and a educational room.

 

Bioclimatic systems: pasive ventilations and the use of hydrological resources

 

The building is crowned by a suspended roof, façades with a double-skin, the additional multiuse water pond serves as fire-water standby and cooling system through evaporation for the sun exposed façades in the hot period.

The double-skin, made out of corten steel, which wraps around the building, create an avant-garde image. Constructed as a continuous surface, it protects against the solar radiation and due to its separation to the building, it creats a vertical Venturi ventilation, supplying temperated air on account of the evaporation of the surrounding pond. This metalic double skin consists out of different perforation treatments, plain sheets and black glass.

The corten steel is a meterial which oxidates in a short term period, in order to create its own protection, neutralizing its deterioration. It doesn´t requiere maintenance. Engender the image of a living organizm, which changes its tonality (orange ocher, brown) in time and furthermore by the different angle of the sunbeams and changing daylight. It contrasts with the in sight concrete walls and the black metal of the roof. The rythm of the designed standart-sheets breaks the monotony of the plane suspended surface and has been systematically illuminated to strengthen the night image of the building.

 

Rational use of water consumption

 

We put a special attention to the water consumption of the restrooms and in general. Using high tecnology devices and designs, with automatic anti-vandal taps, guaranteeing a controlled water consumption, sending a strong signal of protecting both, natural resources and economics.

The design, the materials and the image of the building are an additional value, being a reference to the social responsability politics of Nestlé Chile to the employees, the comunity and the country.