瑞士,Haus Szelpal住宅/ Felber Szélpal Architekten

建筑师: Felber Szélpal Architekten ag, Solothurn

地点: Solothurn, 瑞士

承建商: Galli AG, Surface and Civil Construction

结构工程: BSB+Partners, Engineers and Planners

家具: Theo Jakob AG, Berne

项目年份: 2006

摄影: Bruno Helbling, Zurich

 

 

狭窄的基地和顺应地势下降的建筑形式产生了让人惊叹的效果。

 

建筑的形式是拉长的长方体,内部有两层,剖面上是S形状。因为建筑的纵向有一定的高差,建筑的室内与此相对应,两端高度不等。在一楼入口处是与东部的地面齐平,建筑的西边可以齐平花园。

在楼上可以看到美丽的整个高山全景,楼上和楼下有所不同。入口旁边是车库,地下包括其他服务空间,如办公室,工具室和地窖。主要的生活空间都在地面以上,它们几乎都有非常好的景观。

整体浇筑的混凝土具有优雅的气质,建筑的外表显得清晰而坚硬,而内部是柔软而温暖的。在其内部的隔断可以改变,以简单而经济的方式适应家庭将来的需求变化。建筑很醒目,它的长长的百叶窗可以欣赏窗外的全景。

建筑不需要太多的土方工程就插入到基地中。建筑物与周围的植物,花草和树木等自然之间强烈对比。

 

原文:http://www.archdaily.com/52502/haus-szelpal-felber-szelpal-architekten/

翻译 www.ArchGo.com 夔

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Felber Szélpal Architekten ag, Solothurn

Location: Solothurn, Switzerland

Contractor: Galli AG, Surface and Civil Construction

Structural Engineering: BSB+Partners, Engineers and Planners

Furniture: Theo Jakob AG, Berne

Project Year: 2006

Photographs: Bruno Helbling, Zurich

The narrow form of the property together with its descending topography has amazing architectural consequences on the house itself.

 

The result is an elongated cube with two floors on the basis of an S-shape in section. Because the plot is inclined lengthwise, the interior corresponds with the spaces outside on opposite ends of the building depending on the floor. The entrance on the ground floor is on a level with the site to the east front, whereas the garden can be reached to the west from the terrace above.

A marvelous view on the entire alpine panorama can be caught on the upper floor, a quality which brings in a hierarchy between above and below. Beside the entrance and the carport, the ground floor consists of other serving rooms like the office, the utility rooms and the cellar. All the main rooms for living are situated above, they are almost entirely oriented towards the view.

The monolithic concrete body has an elegant attitude, it appears clear and hard outside, while it is soft and warm inside. By its internal insulation, the construction can be adapted to changing needs of the family in a simple and economical manner also later on. The statics can easily be recognized outside, a long strip of a ribbon window relates the house to the panoramic view.

The building is inserted into the site without effecting much earthworks. Surrounding plants, flowers and trees create a powerful contrast between figure and nature.