葡萄牙,旋转楼梯住宅/Manuel Maia Gomes

摄影师Fernando Guerra与我们分享他的一些照片,一个被书橱围绕着的楼梯,它由葡萄牙建筑师Manuel Maia Gomes设计。

 

 

该楼梯是Antero de Quental故居项目的一部分,该项目把19世纪的诗人故居改造为文学中心。

螺旋楼梯穿过两层楼板,到达塔。

在书架后有背光通过透明有机玻璃透出,可以放6000册书籍。

以下信息来自Manuel Maia Gomes:

ANTERO QUENTAL 故居

 

修复工程的目的是容纳一个机构,去传播本地和国家的作家,哲学家和诗人的文学传统。

1881年到1891年,诗人、哲学家Antero de Quental住在这里,30年前,房子彻底损坏,失去原有的形状。

室内完全拆除,只保留外墙的一部分。

内部有混凝土支柱、墙壁、梁柱,用陶瓷空心砖填充。

初步拆除现有建筑的基础旧墙,采用花岗岩石材传统工艺中重建。

我们可以得出结论,原有建筑的体量和功能分区现在得到了恢复,接近诗人生活的时代,在保持内部基本类型不变的情况下,为了获得较大的房间,室内改变了。

该建筑物有两层楼,一个“伪塔”里面也有两层楼高。

此原型来自于城市中位于河口的建筑,它有助于现货船进出河口。

两层规模有限的空间可以利用楼梯到达。

因此,我们的项目接受此约束,并建议把6.000册书籍的图书馆与楼梯结合,它的螺旋圆形利于书籍的分发,从而提高了空间的可用性。

通过改建空间中无止境的曲线象征旧主人——诗人的无止境的知识。

我们使用传统材料:石头,灰泥,并采用地板采暖和通风的新技术。

地板上覆盖深深浅浅的褐色回收旧木,从旧的松木结构梁切削而来,地板与墙壁和天花板的白色油漆形成对比,它有旧屋的空间感受。

螺旋图书馆的结构是由钢桶,不碰墙。

结构背后的半透明有机玻璃透出光线,照亮书籍,并给读者以启发。

 

原文:http://www.dezeen.com/2010/03/22/house-antero-de-quental-by-manuel-maia-gomes/

翻译 www.ArchGo.com 夔

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Photographer Fernando Guerra has sent us his photographs of a spiral staircase lined with bookcases by Portuguese architect Manuel Maia Gomes.

The staircase forms part of a project called House Antero de Quental that involved converting the former home of a nineteenth century poet into a literary centre.

The staircase spirals up through two storeys and into a tower.

The shelves are back-lit through translucent plexiglass and will hold 6000 books.

The following information is from Manuel Maia Gomes:

ANTERO QUENTAL HOUSE

 

The recovering works of this building where done to host a institution in charge of spreading the literair heritage of local and national writers, philosopher and poets.

This house where the poet and philosopher Antero de Quental lived from 1881 intel 1891, was about 30 year, ago subject to works which completely destroyed the image of its original shape.

The interior was completely demolished, remaining only part of the outer walls.

The interior walls where replaced by a structure consisting of beton pillars and beams, filled with hollow ceramic brick.

The preliminary work’s for demolition of the existing build elements has identified the foundations of the old walls, which where reconstructed in the traditional technology using granit stone.

We can conclude that de volume and partitioning of the house now restored, is close to the old building where the poet lived, except in the interior now changed, in order to obtain larger rooms while maintaining the basic domestic typology.

The building which has two levels comprises a “pseudo tower” with more two floors.

This typology is recurrent in the city which served to spot de entry of vessels in the mouth of the river.

These two floors of limited size world be taken by stairs to have his access.

Thus, our project accept this limitation and propose the installation of the library in this place with the capacity of 6.000 books, it’s spiral circular shape arrangement allows one superior distribution of the books to any other provision enhancing thereby the available space.

It also serves at the symbolic level to introduce the knowledge of the poet who has lived in this house, through the indefinitely curved line projected in the space, of the necessary reinvention of room.

We use traditional materials, stone, stucco, providing new commodities as floor heating and ventilation.

The floor are covered with recycled wood, cut from old structural beams composing one irregular brownish color of this resin wood, contrasting with the white painting used in walls and ceilings ,it gives a sense of userd space.

The structure of the spiral library is made of steel, forming one cylinder, supporting the stairs, without touching the walls.

The light comes above and behind the structure trough translucent plexiglas, by this effect the light is projected over the books as they should enlight their readers.