日本,茨城,Sz宅/宫原建筑设计室

建筑师:宫原辉夫/宫原建筑设计室

地点:日本,茨城

结构师:Toyohito SHIBAMURA

建造者:Toshikazu Onuma / Aoi Kensetsu Kougyou

建筑面积:105.50平方米

设计年份:2007-2008年

建设年份:2008-2009年

摄影:宫原辉夫

 

 

Sz宅是一个为一对年过三十的夫妻设计的居所。

设计的目标是通过两个不同的庭院,为住宅提供一个内外开放、空气畅通的环境。

用四道墙做了必要的分隔后,住宅被分为三个主要的空间――私人、公共和交通空间,它们进而又用两个庭院和玻璃墙被分隔出各自的空间和功能。私人空间被分为主卧室、盥洗室、庭院和嗜好屋,庭院则充当了一个维护隐私的角色。公共空间由起居室、庭院和车库组成,从前面的路一直延伸到花园边。庭院就像一个装置使得住宅向周围环境开放。同时,住宅中部的交通空间,是交通流线的核心,用30米的墙充当走廊并连接所有空间。地板为预置板并被涂上了保护层,给空间赋予了特殊的气氛,就像是一个神秘的洞穴不停的吸引着你,或者像在巴黎引导人们去各处胜地的通道。所以,我们把这里叫做“流动展廊”。

此外,不论是私人还是公共空间的屋顶都是向内部庭院倾斜的,这样的设计使得在房间内可以拥有尽可能多的天空。特别是为了保证餐厅和起居室西面花园里树木的视景。设计师仔细的把车库的屋顶设计得尽可能薄和不显眼,以提供最佳的景色。

庭院里的枫树在四季会提供不同的色彩,增加居住者的快乐。住宅本身是否给人们带来愉悦呢?我希望它可以给我们提供纯自然的快乐。

 

原文:http://www.archdaily.com/53944/sz-house-miyahara-architect-office/

翻译 www.ArchGo.com Lighteddy

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect: Teruo Miyahara / Miyahara Architect Office

Location: Ibaraki, Japan

Structural Engineer: Toyohito SHIBAMURA

Constructor: Toshikazu Onuma / Aoi Kensetsu Kougyou

Building area: 105.50 sqm

Project Year: 2007–2008

Construction Year: 2008–2009

Photographs: Teruo Miyahara

House Sz is a residence designed for a couple in their thirties.

 

The goal was to provide a living environment with a rich atmosphere that is open, inwards and out, through the implementation of two different courtyards.

 

With four walls set at necessary intervals, the residence is divided into three major zones – private, public, and “plus alpha” zones –and each of these zones is segmented into individual spaces and functions using two courtyards and glass walls. The private zone is divided into the main bedroom, bathroom, courtyard, and hobby room, with the courtyard serving as a buffer to maintainprivacy. The public zone is comprised of the main room, courtyard, and garage, and extends across the front road to the foliage of the park. Here, the courtyard serves as an instrument to open the residence towards the surroundings. Meanwhile, the plus alpha zone through the centre of the residence, besides being the core circulation route that connects all the spaces, serves as a gallery with 30-metre wall space. The floor is laid with concrete slabs and coated with a glossy protective layer, giving the space a special ambience. It is as if it’s a mysterious cave that leads on and on, or a passage in Paris that guides people to new discoveries. Thus, we named this the “passage gallery.”

Furthermore, the roofs of both the private and public zones slope down towards the inner courtyard, designed so that the rooms can enjoy as much sky as possible. In particular, for the view of the trees in the park to the west of the dining room and living room, the garage roof is careful designed so it is as thin and unobtrusive as possible to provide the best scenery.

The maple tree in the courtyard will provide different colours for each season, adding to the residents’ pleasure. So does the residence itself give pleasure? I hope that it is able to provide nearly as much happiness as nature can bring.