捷克,布拉格, D.Vision牙科诊所/A1建筑师事务所

建筑师:A1建筑师事务所

地点:捷克共和国,布拉格

项目组:Lenka Křemenová, David Maštálka

客户:Dr. Radek Pokorný, Dr. Dita Hašková

涂鸦艺术:Alexey Klyuykov & Vít Svoboda / CAP

项目面积:150平方米

竣工时间:2009

摄影:A1建筑师事务所

 

 

对一栋建于19世纪的公寓楼底层进行改造之后,D.Vision牙科诊所的新诊所在布拉格开业了。除了常规牙齿治疗,D.Vision诊所也从事口腔外科手术。依据这样敏感的主题,建筑设计的主要目的之一就是要突破陈规,改变一般医疗机构冷漠而又通常令人备感压力的环境。

贴满橡木饰面板的圆形墙是诊所的核心,衔接着三间诊室和候诊区域。除了令人愉快的橡木纹理,候诊室的环境也因无处不在的墙画而显得颇为独特,这些绘画作品出自CAP事务所的Alexey Klyuykov和Vít Svoboda之手。那些金色的涂鸦艺术以一种无拘无束、滑稽有趣的姿态,一路从街道自然地渗透到诊所内部。

手术室内也安装了橡木墙,与浅色玻璃马赛克瓷砖一同创造了宁静的环境,利于牙医精密而专注的工作。橡木饰面板的设计与所有诊室的白色家具设备形成了对比,白色代表纯净,在医疗保健场所使用既合乎常情、又必不可少。在天然材料的舒适特质和洁白无暇颜色的彼此映衬下,营造出协调的空间氛围。一系列自由安装在空间各处的圆形顶灯为室内提供照明。

在这个150平方米的空间内各种功能俱全:两间手术室、一间用于牙齿矫正和保健的诊室、全景X射线机、带接待处的候诊室和医生在紧张工作之余放松的大休息室。

 

原文:http://www.archdaily.com/52977/d-vision-dental-clinic-a1architects/

翻译 www.ArchGo.com lepus

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: A1Architects

Location: Prague, Czech Republic

Project Team: Lenka Křemenová, David Maštálka

Client: Dr. Radek Pokorný, Dr. Dita Hašková

Graffiti: Alexey Klyuykov & Vít Svoboda / CAP

Project Area: 150 sqm

Project Year: 2009

Photographs: A1Architects

New space for Dental Clinic D.VISION was opened after refurbishing ground floor at 19th century apartement house in Prague. Beyond the regular dental treatment D.VISION practice also oral surgery, according to such a sensitive theme one of the main goals of architectural design was to break-through the stereotype of cold and often stressful enviroment of health care centres.

Rounded wall with oak veneer is the central motif and links the space of three treatment rooms and waiting area. Beyond the pleasant oak texture the atmosphere of waiting room is characteristic for its ubiquitous painting by Alexey Klyuykov and Vít Svoboda the members of CAP. Those golden graffiti naturaly leak in the interior from the street with its free funny attitude.

The oak wall also comes through the surgeries and together with light glass mosaic tiling brings calm enviroment for precise and concentrated dentist´s work. The oak veneer is designed in contrary with white furnishing in all treatment rooms, where the white colour associates purity, which is natural and important in health care. The space harmony is achieved by interaction of pleasant character of natural material and perfectness of white colour. The interior is lit by series of round ceiling lights, which freely flow all around the space.

There are several functions within 150 square meters such as two main surgeries, one treatment room for orthodontist and dental hygienist, panoramic X-ray unit, waiting room with reception and a large room for doctors to relax after concentrated work.