法国,巴黎,埃皮奈(Epinay)幼儿园/BP建筑事务所

建筑师:BP建筑事务所(PLAN 01成员之一)

地点:法国埃皮奈苏塞纳尔(Epinay-sous-Senart)

项目经理:Solveig Doat

结构工程师:EVP INGENIERIE

声学工程师:ACOUSTIQUE VIVIE & ASSOCIES

项目面积:1,500平方米

项目预算:2,000,000欧元

项目年份:2006-2010

摄影:BP 建筑事务所提供

 

 

这家幼儿园坐落于巴黎附近的小镇埃皮奈苏塞纳尔,基地旁边是上世纪70年代的典型房产,由一些5层长条形楼房和12层小高层组成,都是些高大、厚重的矩形体量。这些基本上相同的建筑限制了周围公共开放空间的景观,开放空间看上去满眼都是抹灰混凝土砌块。最近该处房产在外表面得到翻新之后,尽管有点金玉其外的意思,但到底呈现出一幅比较宁静的画面。

地面上栽种着一丛高大的松树,还有大片绿地顺着斜坡缓缓地延伸到Yerres河边,面向河对岸能眺望远处的乡村风光。项目共分为5个部门,都隶属于幼儿园,但是它们应该各具特色,也要求有各自的构造形式和入口。

建筑师在对基地和项目进行对比研究后,得出了与相邻环境形成直接对比的设计方案。项目实际上变成了一群与主干道成直角的小型建筑单元,中间用植被隔开。

每个单元都覆盖着坡度随着室内功能不同而变化的镶板屋顶。脊梁的高度和由此得出的室内空间都与房间的重要性相关。

项目的每个部门在室外都有与之毗邻的专属花园。

第一单元是婴儿部和公共设施

活动室扩大到遮阳平台上,这里是为促进儿童逐渐在心里形成对不同材质的认知而设计的。花园内有一部分原有的松树林。下雨的时候,可在室外带顶的区域活动。

第二单元是三个部门:LEAP(家长会议室)、RAM(儿童托管员房间)和家庭医疗部。

家庭医疗部围绕着接待处和活动室这两个主要区域设置,后两者也扩大到了室外花园中。

第三单元为日托部

日托部位于整个项目靠河的一边,可眺望Yerres河对岸远处的景色。这里的三个部分平面设计相似:面向室外游戏区的朝南活动室,由彩色的天井带来光线;面向游戏区的午休室,享受着柔和的自然光线;一角的婴儿更衣室面对着其他所有区域;家长可直接从走道到达储藏室/衣帽间。

宽阔的走道与三个单元成直角,可到达不同的活动区和花园。这条走廊让人能从向公共开放的区域到达仅为儿童设立的最僻静的空间。

木框架单元

木材使用最精彩之处在于室内采用了硬纤维形木丝板,确保获得最佳声学性能。它们随着屋顶坡度走,从而在房间内营造出类似山区小木屋的温暖氛围。

两侧的砌筑墙构成了单元的山墙,其高度根据背后的空间决定,因此形成钝角锯齿状的轮廓。它们围合了游戏区域,使处于项目正中的人们能感受到内心的宁静。

 

原文:http://www.archdaily.com/53651/epinay-nursery-school-bp-architectures/

翻译 www.ArchGo.com lepus

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: BP Architectures member of Collective PLAN 01

Location: Epinay-sous-Senart, France

Project Manager: Solveig Doat

Structural Engineering: EVP INGENIERIE

Acoustic Engineering: ACOUSTIQUE VIVIE & ASSOCIES

Project Area: 1,500 sqm

Budget: $2,000,000 Euro

Project Year: 2006-2010

Photographs: Courtesy of BP Architectures

The nursery is located in the town of Épinay-sous-Sénart (near Paris) on the edge of a typical 1970s estate made up of 5-storey linear buildings and ‘small’ 12-storey tower blocks naturally characterized by tall, massive and rectangular features. These somewhat homogeneous buildings delimit the communal landscaped open spaces that appear overwhelmed by rendered concrete masonry. Recently refurbished, the estate projects a relatively calm image despite its rough social reality.

 

The land features a clump of tall pine-trees, an extensive grassy area that slopes gently down to the Yerres river and a view of the distant countryside beyond the opposite bank of the river. The project consists of 5 entities, all linked to childhood but each one distinct and requiring its own configuration and access.

Comparative study of both site and project generated a proposal that was in direct contrast to its immediate environment. The project actually developed into a group of small units at right angles to the main access road and alternating with strips of vegetation.

 

Each unit has a paneled roof whose slope differs according to the activities underneath. The height to ridge beam and therefore the resulting available internal space are linked to the room’s importance.

Outside, each project entity has its counterpart in its adjoining garden.

Unit One = infants department and shared facilities

 

The activity room extends into a sheltered patio designed to provide awareness of different textures and gently shaped with children

in mind. This garden includes the beginning of the existing pine grove. An outside covered area provides for activities when it is raining.

Unit Two = three departments: LEAP (meeting room for parents), RAM (child minder centre) and Family Care

 

Family Care is arranged around its main area, Reception and Activities, which also extends into an outside garden.

Unit Three = day nursery

 

This is located at the end of the facility and looks out towards the distant landscape beyond the opposite bank of the Yerres river. The nursery’s three sections have similar layouts: a south-facing activity room opening onto an outside play area and lit by colored light wells; nap rooms opening onto the play area and enjoying soft natural light; a baby changing room in the corner overlooking all the other areas; storage/cloakrooms directly accessible by parents from the walkways.

A wide walkway at right angles to the three units provides access to the various activities and gardens. This corridor allows movement from areas open to the public to the most private parts reserved just for the children.

Wooden-framed units

 

The use of wood is highlighted internally by Fibraroc-type wood fiber chipboard panels to ensure excellent acoustic performance. They follow the roof slopes and thus contribute to the rooms’ chalet- style warm atmosphere.

The heights of the two lateral masonry walls that constitute the units’ gable ends vary according to the space immediately behind and give a crenelated silhouette. They provide external protection for the play areas and contribute to this feeling of inner tranquility that is at the very heart of the project.