沃达丰(Vodafone)总部/ Barbosa & Guimarães建筑师事务所

过去,本网站报道过:http://www.archgo.com/office/vodafone-headquarters-by-barbosa-guimaraes.html 现在,有了更详细的更新资料,做第二次报道。

建筑师:Barbosa & Guimarães建筑师事务所

地点:葡萄牙,波尔图

项目主管:José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães

项目组:Ana Campante, Ana Carvalho, Ana Mota, Daniela Teixeira, Eunice Lopes, Filipe Secca, Henrique Dias, Hugo Abreu, Nuno Felgar, José Marques, Miguel Pimenta, Pablo Rebelo, Paula Fonseca, Paulo Lima, Raul Andrade, Sara Caruso

客户:沃达丰集团

结构:Afaconsult / Carlos Quinaz

液压装置:Afaconsult / Marta Peleteiro

电气:RGA / Luis Fernandes

机械:RGA / Pedro Albuquerque

承包商:Teixeira Duarte

施工管理:Pedro Coelho

设计年份:2006-2008

施工年份:2007-2009

摄影:FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

 

 

当我们在2006年7月受邀参加新建筑设计竞赛时,广播、电视和报纸等大众媒体上铺天盖地都是这条标语:“沃达丰的生活,动感的生活。”

这句话反映出沃达丰的公司文化。

我们认为,新建筑应该忠于这一思想,采用动态形象,传达运动感觉,也对静态的设计形式造成了冲击。

办公楼一般都设计成直线型,而眼前这栋却从早已面临这种窘境的绘画艺术、雕塑、摄影等艺术作品中汲取灵感,开始变成一种失衡的不规则体量,带有许多动态的表面。

设计概念是靠混凝土来实现的,混凝土的可塑性能创造出不规则的自由形体,它既能起到结构体的作用,也能装饰建筑的外观,因而建成一栋具有独特外形的整体式建筑,使项目给人一种有凝聚力和协调一致的感觉。

由于建筑技术比较复杂,因此采用了一种特殊的结构方案,混凝土外壳就像鸡蛋一样,减少了对两个楼梯井和三根中央支柱的内部支撑,使内部空间具有更加丰富的功能。

建筑从功能上分为八层,其中三层在地下。

在底层,除了礼堂,还有一间对着博阿维斯塔(Boavista)大街的商店、自助餐厅和办公入口。

楼上四层都是办公室,被当成了带有公共露台的开放空间。

地下二层和三层都是停车场,地下一层为机械设备区和培训教室。

 

原文:http://www.archdaily.com/54336/vodafone-headquarters-barbosa-guimaraes/

翻译 www.ArchGo.com Lepus

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

过去,本网站报道过:http://www.archgo.com/office/vodafone-headquarters-by-barbosa-guimaraes.html 现在,有了更详细的更新资料,做第二次报道。

Architects: Barbosa & Guimarães

Location: Porto, Portugal

Principals in Charge: José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães

Collaborators: Ana Campante, Ana Carvalho, Ana Mota, Daniela Teixeira, Eunice Lopes, Filipe Secca, Henrique Dias, Hugo Abreu, Nuno Felgar, José Marques, Miguel Pimenta, Pablo Rebelo, Paula Fonseca, Paulo Lima, Raul Andrade, Sara Caruso

Client: Vodafone

Structure: Afaconsult / Carlos Quinaz

Hydraulic: Afaconsult / Marta Peleteiro

Electrical: RGA / Luis Fernandes

Mechanical; RGA / Pedro Albuquerque

Contractor: Teixeira Duarte

ConstructionManagement: Pedro Coelho

Project Year: 2006-2008

Construction Year: 2007-2009

Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

In July 2006, when we were invated to the new building competition, through the media, radio, television and newspapers we could notice the following slogan: “VODAFONE LIFE, LIFE IN MOTION.”

This sentence reflects the attitude and philosophy of Vodafone.

We believe that the new building should be faithful to this idea, adopting a dynamic image, conveying the sense of movement, challenging the static.

Seeking inspiration from painting, sculpture, photography, arts which had already faced this dilemma, the office building, designed usually linear, begins to become an irregular body, out of balance, with many faces in motion.

The formalization of this concept is based on the concrete, which through its plasticity, allows to create irregular and free-form shapes, working both as a structural solution and exterior appearence, creating a unique shape, a monolithic building, bringing cohesion and unity to the set.

The technical complexity of the building leads to a periphery structural solution, a shell of concrete, like an egg, reducing internal support to the two stairwells and three central pillars, allowing great versatility in its interior space use.

Functionally, the building has eight floors working three as underground.

On the ground floor, in addition to the auditorium, we have a store facing the Boavista Avenue, the cafeteria and office acess.

In the four upper floors appears the offices working as open-space with an accessible terrace.

In the underground, the floors -3 and -2, are working as car parking facilities and the -1 floor is occupied by technical areas and training rooms.