芬兰,赫尔辛基海员中心/ ARK-house Architects事务所

建筑师:ARK-house Architects事务所

地点:芬兰,赫尔辛基

项目组:Pentti Kareoja, Seung-Ho Lee, Pasi Kinnunen

项目年份:2009

摄影:Jussi Tiainen

 

 

赫尔辛基海员中心的建筑基地坐落于芬兰武萨利(Vuosaari)港北角的主要入口附近。这里是整个港口地区唯一一块拥有自然景观的土地。作为此地唯一的公共建筑物,它让远道而来的海员们休息和放松,它是为海员们专门准备的小型多功能建筑。

设计的出发点是建筑形式如同大卫和歌利亚对峙(译注:在圣经中,歌利亚是被牧羊人大卫杀死的巨人)。海员中心极为小巧的体量一不小心就会完全淹没在浩如烟海的钢材库以及由大片沥青场地和大批集装箱组成的人工景观之中。为了能突显出新建筑的存在,建筑师选用了柔和的有机形体,采用木结构。建筑与广义上的环境融为一体,这些环境包括:留存下来的小山丘及其一草一木,它们都是建筑设计不可分割的一部分。

设计目标旨在创建一处独特识别性的建筑,因为这个优良的、奇异万分、又殷勤备至的场所能为远方的游子留下一份美好的回忆。建筑完全采用木结构,外形紧凑,表达出对当地建筑传统的尊敬——早期的造船业以及从中衍生而出的美学的基础上——也应对了当今的生态学挑战。置身于中心的人们能得到身心上的放松:这里既有抚慰人心的精神食粮,也提供了咖啡、洗衣房和电脑。尤为重要的是那种宜人的氛围,让人在感到熟悉的同时又充满了新奇。

建筑的木框架和单板层积材椽子用现浇混凝土墙加固。南侧外立面的衬板条对角交错排列,而北侧轮廓由垂直排列倾斜挪威式舌榫嵌入凹槽的护墙板构成。护墙木板用的是浅色西伯利亚落叶松木。

项目的委托方是芬兰海员使团和芬兰海员服务机构,这两方都拥有悠久传统和在国际上支援海员的历史。建筑物还被奉为教堂,并在教派控制方面处理得当,充分尊重各位海员的宗教和文化背景。

 

原文:http://www.archdaily.com/48267/helsinki-seafarers-centre-ark-house-architects/

翻译 www.ArchGo.com Lepus

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: ARK-house Architects

Location: Helsinki, Finland

Project Team: Pentti Kareoja, Seung-Ho Lee, Pasi Kinnunen

Project Year: 2009

Photographs: Jussi Tiainen

The plot for the projected Helsinki Seafarers´ Centre is situated by the main entrance to the Vuosaari harbour, on the northern corner of the area. In practice the building location is the only point in the whole harbour area that contains any natural forms and elements. As the only public building in the area, its role is to serve as a place of respite; a small multipurpose building for the seamen that arrive at the harbour form afar.

The starting point in a David and Goliath juxtaposition has required a carefully considered architectural strategy. The infinitely small volume of the Seafarers’ Centre was in danger of being completely dominated by the crushing hectare-sized steel warehouses, and the artificial landscape of tarmac fields and container seas. As a counter-point, a soft organic form language was chosen for the building, as well as a wood construction. The architecture of the building could be described as contextual in the wide sense of the word: the preserved hillock, with its trees and rocks, is an essential part of the architecture of the building.

The objective in the design of the building has been to create a unique identity, because in the best case scenario the distant traveler can take home a positive memory of something tantalizingly strange yet hospitable. The completely wooden structure and its compact shape are a homage to the building tradition based on the purposefulness of wooden ships and the aesthetics that spring form it, as well as a comment on the ecological challenges of the present. The premises offer both physical and spiritual nourishment: the spiritual word and composure, coffee, a laundry and computers. Particularly important are the cozy atmosphere and the simultaneous experience of familiarity and newness.

The wooden frame of the building and the laminated veneer lumber rafters have been reinforced by concrete walls cast onsite. The board lining of the southern exterior face has been diagonally interleaved, and the north-side profile consists of vertically slanted Norrwegian-style tongue-in-groove siding. The timber siding has been manufactured from lightly tinted Siberian larch.

The commissioners behind the project are the Finnish Seamen’s Mission and the Finnish Seamen’s Service, both of which have long traditions and an international history of supporting seafarers. The building has been consecrated as a church. The denominational aspect is brought out in a sensitive way, respectful of the religion and cultural background of each visitor.