奥托·博克(Otto Bock)中心/格内丁格尔建筑师事务所(Gnädinger Architekten)

建筑师:格内丁格尔建筑师事务所

地点:德国柏林

项目组:Christoph Claus(项目负责人), Rolf Gnädinger, Babette Drilling, Ayfer Zeissig

项目面积:2,289平方米

项目年份:2007-2009

摄影:die photodesigner

自2009年夏天以来,柏林的奥托·博克医疗保健展览中心接待了成千上万名慕名而来的游客。这栋引人入胜的大楼是德国建筑公司格内丁格尔建筑师事务所为这家全世界最先进的医疗矫形技术公司设计并建成的。展览中心采用了尖端的媒体装置,向人们演示在医疗保健这个飞速发展领域的最新产品和设计。

奥托·博克公司希望在新的一年里能吸引20万以上人次的客户和来宾。中心开业两个月之内就有2万多人次的游客体验了媒体装置的活动与灵活性。更具有吸引力的是也设立在柏林的著名建筑设计公司——格内丁格尔建筑师事务所。建筑师在德国首都的中心,即毗邻波茨坦广场(Potsdamer Platz)和勃兰登堡门(Brandenburg Gate)的一块醒目的菱形场地上建造了这栋简洁的建筑物。

格内丁格尔事务所的设计方法在柏林严格的公共设计体制下显得颇为大胆,柏林的建筑主张采用规则的几何形体并以石头、玻璃为主要材料。在周围著名事务所作品的映衬下,如理查德·罗杰斯(Richard Rogers)、赫尔穆特·雅恩(Helmut Jahn)、汉斯·科尔霍夫(Hans Kollhoff)、伦佐·皮亚诺(Renzo Piano)和gmp建筑事务所,这栋不同寻常的“动感立方体”代表了一种真正的个性。

整体建筑平面设计遵从不规则的场地形状,而且与周围建筑都保持着适当的距离。建筑共六层,总面积1300平方米(约合3900平方英尺),既可举办公共展览活动,也可进行磋商咨询。菱形的楼层平面外侧包裹着呈不规则曲线形状的立面,由铝和玻璃构成。

格内丁格尔事务所从人体肌肉关节中得到启发,设计了形状多变的抽象派白色立面铝板。它们充满生气地缠绕在楼层空间外侧,这些轮廓分明的铝板线条凹凸不平、分分合合,中间镶嵌着玻璃窗,遮住了建筑内部的精密技术产品。

头三层作为展览空间,通过真实的互动表演和模拟向人们展示了技术上最为先进的矫形产品。其他展览楼层设有研讨和会议室,以及患者对医生、治疗专家、矫形专家进行咨询的空间。这些制造业领域的代表性产品进一步完善了奥托·博克公司建造此项目的理念:为顾客和患者服务。

垂直交通空间和建筑设备区域等均围绕中央核心设置。这种开放的楼面布局使各个房间的规模可大可小,并适用于多种功能。这也在所有被动态玻璃立面包裹的使用空间内确保了最大限度的日光利用。

建筑的细部处理有一处极为简洁而又不容忽视的地方:包括所有家具和展览物品在内的大部分表面都是白色的,与铺着银灰色天然石材和地毯的地面形成了对比。在某些区域,如电梯间,使用黑色硬木板给人造成一种反差极大的印象。

在建筑内部的实体核心外覆盖着醒目的彩色印刷玻璃板,其中安装有电视监视器,也可作为一种信息载体。它们协调自然地融入整体 “白色作品”中。

格内丁格尔事务所希望能将结合了医疗技术需求、高度发展的工业设计美学渗透到生动的整体建筑设计中。这栋富有表现力的建筑充分地展示出了奥托·博克公司的业务形象,及其在动态精度功能设计领域的专长。

原文:http://www.archdaily.com/45655/otto-bock-gna%CC%88dinger-architekten/

翻译 www.ArchGo.com Lepus

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Gnädinger Architekten

Location: Berlin, Germany

Project team: Christoph Claus (director in charge), Rolf Gnädinger, Babette Drilling, Ayfer Zeissig

Project Area: 2,289 sqm

Project Year: 2007-2009

Photographs: die photodesigner

Since the summer 2009 thousands of visitors are attracted to the OTTO BOCK health care exhibition center in Berlin. The German firm Gnädinger Architekten developed and finished a spectacular building for the worlds leading company in medical orthopedic technology. Using state of the art media installations the exhibitions demonstrate the most innovative products and designs in this fast growing field of health care.

OTTO BOCK GmbH expects more than 200,000 customers and guests in the coming year. Since the opening of the building two months ago more than 20.000 visitors experienced the media installations on movement and mobility. Most attractive is the pronounced architectural design of Gnädinger Architekten, an architectural firm, located here in Berlin. In the centre of the German capitol – next to the Potsdamer Platz and the Brandenburg Gate – the architects have placed this compact building on a prominent diamond shaped lot.

Gnädinger’s design approach is a courageous step within Berlins rigid public design policy, which advocates regular geometries and the use of stone and glass. Within the immediate neighborhood of Richard Rogers, Helmut Jahn, Hans Kollhoff, Renzo Piano and gmp buildings this remarkable ‘dynamic cube’ stands for an authentic individuality:

Keeping an adequate distance to the neighboring buildings the over- all building plan follows the irregular shape of the lot. Six floors with a total of 1.300 square meters (3,900 sq.ft.) provide public exhibition and consultation spaces. The diamond shaped floors are enclosed by an irregularly curved expressive aluminium-glass facade.

Based on the idea of human muscle sections Gnädinger designed abstract, amorphous white aluminium facade panels. They dynamically wrap around the floor spaces with convex and concave, converging and diverging lines of clear cut aluminium sheets and their overlaid glazing, so as not to reveal the precision techniques of the construction behind.

The first three floor levels serve as exhibition space with interactive and realistic presentations and simulations of the technically most advanced orthopedic products. The other exhibition floors provide seminar and conference rooms as well as spaces for consultations between patients, doctors, therapists and orthopedic technicians. Representatives of the manufacturing field complement OTTO BOCK’s project idea of a building in service for clients and patients.

The program spaces are organized around the central core which houses vertical circulation spaces and ares for building services. This open floor arrangement allows for a maximum of flexibility and variety of room sizes. It guarantees a maximum of daylight use in all usable spaces along the dynamically wrapped glass facade.

The detailing has a strong minimalistic focus: Most surfaces, including all furnishings and exhibition objects are white in contrast to floors in natural stone and carpets, both in silver grey. In some selected areas, such as the elevator, the use of dark hardwood panels offer a contrasting, stimulating focus.

At the solid interior core impressive, colourfully printed glass panels are applied, which also serve as information media by using integrated TV-monitors. They provide a balancing contrast to the overall ‘composition in white’.

Gnädinger’s vision was an integration of the highly developed aesthetics in industrial design with the requirements of medical technology into a lively total building design. This expressive exhibition building can be understood as a representation of the clients profile and expertise in functional design of dynamic precision.