波兰,绿色水上运动站/ Peter Kuczia

建筑师:Peter Kuczia

地点:波兰上西里西亚(Upper Silesia)

承包商:HB Unibud s.a. | Czechowice-Dziedzice

占地面积:14,800平方米

建筑面积:670 平方米

施工年份:2009

摄影:Tomasz Sinek, Peter Kuczia

绿色水上运动站与传统的波兰农场一样,与波兰上西里西亚拉卡(Laka)湖岸边的乡村风景融为一体。

建筑群的三座主楼彼此成直角,围合成一个公共场所。这个场所与传统波兰农场的村舍、马厩和仓房构成空间的模式相同。而且运动站的每座建筑的功能各不相同这点也与其相似:东侧是船库,中间是建在湖边、供游客使用的建筑,而西侧是可淋浴的盥洗室。

建筑的外形受到了附近乡村建筑的启发,轮廓分明,带双坡屋顶,而且具有令人舒适的协调感。这并不是对乡村建筑的单纯模仿,所有的细部处理都时尚而简洁,也是经过深思熟虑得出的。制作精良的立面和屋顶都用的是木炭色纤维水泥板。每座建筑的屋顶和立面都因此与其他部分浑然一体。彩色窗户和送气管道镶嵌安装在深色的建筑外表皮中,产生了鲜明的对比,更如同一串悦耳的音符。

项目设计有两大密切相关的目标:低生命周期成本和低建设成本。传统建筑技术和当地材料的应用有效实现了节省成本这一目标。安装在屋顶的太阳能集热板和光电系统也为不久的将来(节能减排)作出了部署。太阳能烟囱效应维持着建筑的自然通风。该项目还得到了欧盟的资助。

原文:http://www.archdaily.com/50233/green-water-sports-station-peter-kuczia/

翻译 www.ArchGo.com Daisy

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect: Peter Kuczia

Location: Upper Silesia, Poland

Contractor: HB Unibud s.a. | Czechowice-Dziedzice

Site Area: 14,800 sqm

Project Area: 670 sqm

Construction year: 2009

Photographs: Tomasz Sinek, Peter Kuczia

Like a traditional polish farm, the GREEN WATER SPORTS STATION blends into the rural landscape of the shores of Lake Laka in Upper Silesia (Poland).

Three main buildings of the complex – situated orthogonal to each other – define a public place. This place comes into being on the same way like it occurs in the typical polish manor between the cottage, stable and barn. And analogical to them, every building of the Station has a different function: the boat hangar in the east, the central visitors building on the waterfront and the restrooms with showers westward.

The outer form of the buildings is inspired by the neighboring, rural architecture with its formal clarity, double pitch roofs and pleasant proportions. Instead of pastiche of the rustic forms, all details are modern and simple, but well thought out. The dressy facades and roofs are planked with charcoal coloured fibre-cement panels. The roof and the façade of each building melt that way into one monolithic body. Colourful windows and vitiated air pipes implemented into the dark surface of the outer skin generate bright contrasts and quasi musical rhythms.

The design of the project was determinated by the twin goals of low lifecycle costs and a reduction in construction costs. Cost-saving were made by the application of traditional building techniques and the use of local materials. Solar collection panels are located on the roof and a photovoltaic system is planed for the near future. The solar stack effect is supporting the natural ventilation of the buildings. The project was subsidized by the European Union.