澳大利亚,淡水住宅/Chenchow Little

建筑师: Chenchow Little

地点: 悉尼, 澳大利亚

设计组: Tony Chenchow, Stephanie Little, Janice Chenchow, Angela Rowson, Jenni Dang

结构设计: Ruggero Benvenuti – Benvenuti S.C Pty Ltd

建造: Tecorp Constructions Pty Ltd

项目面积: 280 平方米

年代: 2006-2008

摄影: John Gollings

淡水住宅在毗邻公共海滩的位置发展了可开启的立面想法,在遮阳和私密性之间保持平衡。

建筑由三个独立部分组成,一个地下室,一个花园/生活空间,和一间卧室,卧室被可开启的百叶幕墙包围。每个部分具有独特的空间和材质。

地下室内向封闭,利用基地自然地形隐藏凹入口和车库。二楼包裹着竖向的木百叶,并延伸到一层,成为基地周围的栏杆。竖向的木百叶栏杆与建筑有一定的角度以便看见沙滩。

居于最上层的起居室是开放而扩展的,与一层的门厅向对比。三明治的中间一层没有明确的定义。这一层被设计为水平的流动观景空间,在视觉上联系上下层。

从外面看,3层混凝土别墅看上去像一个玻璃钢摩托艇,有点幽默,引起人们极大的兴趣。从某些角度看,整体结构似乎颠倒了 - 杆子蔓延到草坪,好像从屋顶结构蔓延开来,建筑在流动。它看上去像是被风吹变形了,像是被冻住了的星球大战外层空间飞船,。

原文:http://www.archdaily.com/55650/freshwater-house-chenchow-little/

www.ArchGo.com 翻译 K

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architects: Chenchow Little

Location: Sydney, Australia

Project Team: Tony Chenchow, Stephanie Little, Janice Chenchow, Angela Rowson, Jenni Dang

Structural Engineer: Ruggero Benvenuti – Benvenuti S.C Pty Ltd

Builder: Tecorp Constructions Pty Ltd

Project Area: 280 sqm

Project Year: 2006-2008

Photographs: John Gollings

The Freshwater House developed the idea of the operable façade to mediate between the requirements for privacy and shading on a relatively public site adjacent to the beach.

The resulting building is made up of three distinct parts; a podium base, a garden/ living space, and a bedroom volume clad with operable screens; each designed with unique spatial and material qualities.

The basement podium level is introverted and enclosed, concealing a deeply recessed entry vestibule and garage within the natural topography of the site. The podium is clad with vertical weathered timber battens, which wrap around the entire level and extend to the ground floor, to form a balustrade at the periphery of the site. The timber battens of the balustrade are angled on each façade to allow direct views to the beach below.

The living level on top of the podium is open and expansive, in contrast to the contained basement foyer below. Sandwiched between the upper and lower volumes, the living space is almost without definition. This level is conceived as one fluid horizontal landscaped space, taking in the whole area of the site and connected visually to the landscaped areas below and above the site.

The top bedroom level floats above the landscaped living level and is veiled with custom- made external bi-folding shutters anodised dark bronze. The shutters are constructed of vertical battens to maintain views to the beach below. The shutters provide privacy, enclosure and dappled light to this level. The detailing of the shutters is purposefully simple such that the building reads as an abstract sculptural form in the landscape when viewed from the beach. When the shutters are open the appearance of the building, and the experience of the interior, transforms. The client’s occupation of the dwelling registers in the operable facade of the building.