中国,合肥, 瞬间城市——华润置地合肥东大街售楼中心/北 京直向建筑设计事务所(Vector Architects)

建筑师:北京直向建筑设计事务所

地点:中国合肥

客户:华润置地

设计负责人:董功

项目建筑师:陈嘉俊,孙群

结构/机械工程师:安徽寰宇建筑设计院,合肥

项目面积:900平方米

项目年份:2009

摄影:舒赫建筑摄影工作室&北京直向建筑设计事务所

合肥与国内其他众多城市一样,正经历着一场飞速变革。起初的城市结构四分五裂,已退出历史舞台,由众多不知名的建筑物和形式组成的巨大方块街区取而代之。如今的合肥只是迈向未来漫漫征途中的瞬间。

因此,我们将项目命名为“瞬间城市”。

拆毁的邻近街区和施工中的新建筑基地看上去千疮百孔,正是它们填满了这座“瞬间城市”。我们尝试着去设计这样一处场所,让人们感受宁静、安详的思绪。它挡却了外界的喧嚣与污浊,只留下光线和斑驳的影子、泛起阵阵涟漪的水面、徐徐吹过的轻风、芳香弥漫的植物,这一系列瞬间的现象制造出经久不衰的回忆。

在室内空间和室外的城市环境之间点缀着若干庭院,每个庭院中都蕴含着前文提及的一种现象,从而在建筑物与城市之间产生一种视觉上的联系。这些庭院的尽头竖立着两层高的工业玻璃纤维屏风。在庭院里,屏风的颜色根据各个庭院的不同主题而变化。而在城市环境中,屏风却又始终保持着清晰、透亮的特色。这种色彩上的变化在从城市环境中看过来时产生了一种微妙的效果。从不同的视角和距离看向这些屏风,总会有不同的收获。夜晚,当庭院和树木被灯光照亮,屏风静静地在人行道上投射出一层似有若无的颜色。

庭院的平面布局是内在设计概念的基础,它展示出空间的变幻。阳光从北侧的天窗直接或间接地照在室内。这光线交错了时空,不分彼此。光线随着日子和季节的变化而改变,空间也呈现出各种各样的表情。也许正是这些千变万化却不可替代的瞬间精确地定义了永恒吧?

原文:http://www.archdaily.com/45213/momentary-city-vector-architects/

翻译 www.ArchGo.com Lepus

(转载请注明来源http://www.ArchGo.com建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译)

Architect: Vector Architects

Location: Hefei, China

Client: CR Land

Design-partner-in-charge: Gong Dong

Project Architect: Jiajun Chen, Qun Sun

Structural/Mechanical Engineer: Huanyu Design Institute, Hefei

Project Area: 900 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Shuhe Photo & Vector Architects

Like many other cities in China, Hefei is undergoing a rapid transformation. The original urban fabric was torn apart and discarded, replaced by giant blocks of anonymous structures and forms. The present Hefei is just a fleeting moment on its relentless march toward the future.

So, we call it a “Momentary City”.

The neighborhoods that were demolished and the new sites that are under construction fill this “Momentary City” with scabs. We try to design such a place that creates peace and tranquility for people’s souls. It filters out the noise and dust from the outside world, but retains light and its shadow, water and its ripples, wind and it’s sounds, plants and their aroma, a series of momentary phenomena to create a memory that lasts.

A sequence of courtyards, each hosts one of these phenomena are inserted between the indoor space and outdoor city environment, become a visual connection between the building and the city. The ends of these courtyards are enclosed by industrial fibre glass screens which are hung in two layers. On the courtyards’ side, the colors of the screens change to reflect the various themes of the courtyards. On the city side, the screens remain clear and translucent. This variation in color creates a subtle effect when they are viewed from city side. When they are seen from different points of view and distances, the screens’ appearance are also shifting. At night, when the courtyards and the trees are lit, the screens glow quietly to cast a faint color on the sidewalks.

The layout of the courtyards is the foundation of an internal logic that informs the transition of the spaces. Sunlight reaches the interiors spaces directly or indirectly through the clerestories on the northern wall. The light made the spaces and time inseparable. With the light changing through the day and the seasons, the spaces take on different expressions. Maybe such ever-changing and irreplaceable moments are the precise definition of eternity?