沙肯(Shaken)办公楼/ Zerodegree Architecture建筑事务所

建筑师:Yushi Uehara / Zerodegree Architecture

地点:荷兰格罗宁根,Rosenburglaan 15

专员:DBZ Planontwikkeling, Groningen

专员用户:Rregus

客户:OKinvest, Groningen

结构工程师:Ingenieursbureau Wassenaar, Haren

承包商:Jorritsma Bouw Groningen

项目起始年份:2001

项目竣工年份:2010

摄影:Jim Ernst

“形式追随功能(路易斯•沙利文,1896年)”“装饰即罪恶(阿道夫•路斯,1906年)”如果这些标志着功能主义的信条仍然有效,那为什么现在功能主义者的建筑变得那么不受欢迎了呢?

我们认为“体验”就是下一代建筑设计的关键所在。我们的目标是设计出充满活力的建筑,并希望通过这种方式让使用者融入我们的项目。

设计目标要求“使用有限的资源创造出令人印象深刻的建筑”。这两栋楼将当作办公楼和实验楼使用。这种条件将建筑设计简化为单层原理,适用于多种方案;万能型设计方案正符合设计要求。这意味着这种“一种形式适合所有功能”的建筑就好像适合任何人的蓝色牛仔裤一样。

公路上的过客根本看不到建筑的细节,而是两个整体式的、规模相近的雕塑体量,具有巨大悬挑楼层。它们都是使用极少材料的钢结构大楼。为呼应设计要求,我们设计出了极为简化的楼层平面。我们认为,体现使用者模式的20世纪功能主义建筑空间正在缺失;我们将此称为体验空间。因此,我们意图依靠充满活力的形式和未确定的立面去还原功能主义建筑,并将其称为“超功能主义”。

叠加盒子的设计概念明显带来了不同的办公空间尺寸。“两栋建筑之间的微妙差异”正是表达使用者存在的关键。极为简化的楼层平面设计也是结构体系的原理。立面板由穿孔金属板组成,覆盖了一半的玻璃表面。

这是感觉上呈半透明状的整体式雕塑。

项目有着明亮的形体;明亮却能产生沉重的印象,这也是一种修饰。


Architect: Yushi Uehara / Zerodegree Architecture

Location: Rosenburglaan 15, Groningen, The Netherlands

Commissioner: DBZ Planontwikkeling, Groningen

Commissioner user: Rregus

Owner: OKinvest, Groningen

Construction Engineer: Ingenieursbureau Wassenaar, Haren

Contractor: Jorritsma Bouw Groningen

Project start: 2001

Completion: 2010

Photographs: Jim Ernst

“Form Follows Function (Louis Sullivan 1896)”. “Ornament is a crime (Adolf Loos 1906)” If these credo’s that marked the functionalism are still alive, why is the functionalist’s architecture now become so unpopular?

We think that ‘experience’ is the key to the next generation architecture. We are aiming architecture that messaging energetic actions! This way we want to involve users in our architectural projects.

The brief demanded ‘impressive architecture with limited resources’. A pair of building is to be used as office and as scientific lab. This condition reduces architecture into one floor principle for diverse programs; one case fits all that was what the brief demanded. That means architecture of “One form fits all” like blue Jeans does to anyone.

The travelers on the highways see no building detail but the monolith, two similarly proportioned sculptural volumes with large cantilevered floors. The complex is a steel building that uses minimum material. In answering the demand we produced minimal floor plans. We think that in 20th century functionalist architecture space to express mode of users is missing; we call this the space of experience. Therefore we aim to rejuvenate functionalist architecture with energetic form and façade that is not definitive. We call this architecture as superfunctionalism.

The concept of stacked up boxes obviously brought us diverse office space dimensions. ‘Subtle differences between the two buildings’ are the key to express user’s presence. Minimalistic floor plan is also the principle of the construction system. Façade panels are perforated steel panels which covers 50% of glass surfaces.

Monolith with sensual translucency.

The light body; lightness makes heavy impression, that is the rhetoric.