荷兰,代尔夫特,Van Leeuwenhoek 实验楼/DHV建筑师

建筑师: DHV建筑师

地点:荷兰,代尔夫特

主持建筑师: Robert Collignon

业主: TNO Finance & Real Estate

结构工程师: DHV B.V.

建筑物理: DHV B.V.

电气工程师: Deerns B.V.

承包商: Heijmans (Civil), Burgers Ergon (Utilities)

建筑面积: 10,300 sqm (其中5,600 sqm 实验室)

项目时间: 2004–2009

摄影: Rene de Wit & Koos Rensen

Van Leeuwenhoek实验楼是一个纳米技术的高级实验设施。国家研究组和一流的理工大学共同将其打造成卓越的独一无二的实验室。这个体现技术发展水平的设施是TNO和代尔夫特理工大学数十年来领导的先锋研究的成果。无论是科学、教育、研发或在商业转化方面,代尔夫特都处在世界纳米技术创新的中心位置。

工业建筑根据功能和工艺流程设计和建设。它并不像学校、剧院和图书馆遵循使用者的需求设计,而是基于工艺流程。形式追随功能。

这个先进的极其复杂的研究场所在建筑上有着极高的要求。该建构设计的基本原则再一次将“人”放在了中心位置。因此设计的重心不仅在于建筑使用者间的交流,而且也在于与外界的(视觉)交流。中庭在这方面起到了重要的作用。这也决定了设备房间和使用者间的接合面方针。中庭适合集会,并促进知识的交流。

由于建筑昼夜不停的工作,夜晚它就像灯塔一样屹立在那里。主要走廊与外立面结合起来,使得建筑里的科学家能够从校园中看到,洁净室的自然光线和热负荷能够方便地进行调解。建筑物的有色穿孔表皮为未来科技提供了一种展望;而在建筑内部,穿孔充当了技术人员的参考点。


Architects: DHV Architects

Location: Delft, The Netherlands

Principal Architect: Robert Collignon

Client: TNO Finance & Real Estate

Structural Engineer: DHV B.V.

Building Physics: DHV B.V.

Mechanical, electronic and control systems: Deerns B.V.

Contractor: Heijmans (Civil), Burgers Ergon (Utilities)

Project Area: 10,300 sqm GFA of which 5,600 sqm GFA laboratories

Project Year: 2004–2009

Photographs: Rene de Wit & Koos Rensen (only IMG_9257.jpg)

The Van Leeuwenhoek Laboratory is an advanced research facility for nanotechnology. It is unique in being the only laboratory where a national research organization and a leading technology university join forces to create the extraordinary. This state-of-the-art facility is the result of decades of pioneering research by TNO and TU Delft. Whether it is science, education, R&D or business opportunities: Delft is at the heart of nanotechnology innovations worldwide.

Industrial buildings are characterized by a pragmatic and process-driven configuration. Unlike schools, theaters and libraries it’s not the user-experience but the industrial process which is leading. Form follows function.

Progressive and very complex research places extremely high demands on the building. The underlying principle of the architectonic design was to once again place humans in a central position. The focus thus lies on communication between the building’s users, but also on (visual) communication with the outside world – the atrium plays an important role in this. It forms an interface between the clean rooms (machine) and users. The atrium is suitable for meetings and stimulates an exchange of knowledge.

Because the building is occupied around the clock, at night it acts as a beacon for its surroundings. The main corridors adjoin the outer facades in such a way that the scientists become visible from the campus and the daylight and heat load of the cleanrooms can be regulated more efficiently.
The colored perforations in the building’s façade provide insight into the technology of the future, from within the building they serve as guiding points for the technical staff.

Materials / Products used

Exterior

Black & Silver Metal Façade Panels, with custom made horizontal profiles / Luxalon QuadroClad

Silver Metal Sun Louvers / Nysan Aerofoil Louvers

In-situ & prefabricated concrete elements

Stainless Steel chimneys

Steel frames / Jansen Viss

Glass / Saint-Gobain COOL-LITE

Rooftop Observatory / Ash-dome (Ash Manufacturing Company, Inc.)

Zenith holes (part of the observatory, used for calibrating equipment inside the building)

Interior

Sheetrock walls & ceiling / GKB Gyproc

Aluminum frames / S65.HI Schuco International

Lighting columns / Se’lux Hollow Lightstack

Lightrail / Se’Lux M-Cassettes

Rubber Flooring / Noraplan Logic

Epoxy Flooring / Bolidt Bolidtop 525

Tiles / Mosa Colors Collection