拉松普雄高中体育馆综合楼设计/ Les Architectes FABG建筑师事务所

建筑师:les architectes FABG建筑师事务所

地点:加拿大,魁北克,蒙特利尔

规划:体育馆综合楼

承包商:L’Archevêque & Rivest

预算:15,000,000 $ can.

建筑面积:8,500 sqm

总建筑面积:8,500 sqm

项目年份:2008

摄影:Steve Montpetit

拉松普雄学院是一所私立高中,1884年成立于蒙特利尔附近的一个小镇上。这所学校共有1250名学生,已成为Lanaudière地区的社交、文化和运动中心。由学校投资建造的赫克托-查兰(Hector-Charland)剧院是一个能容纳600人的演出中心,位于拉贝尔大道,毗邻CEGEP学院(普通教育和职业培训学院),该学校共有1300名学生,同时也是地区档案中心。建于学院旁边的市曲棍球赛场看起来摇摇欲坠,需要重建。这引发了新建一个体育中心的决定,体育中心由两个体育馆、训练教室和舞蹈排练室,以及新溜冰场组成。对于市政府和学院来说,这是一个契机,以形成对新建筑共同管辖的伙伴关系,促进调动整个社会的私人筹资活动。

原有的曲棍球场被拆除,场地经过重整,为体育中心附近的新足球场和赛道空出了充足的空间。它还遮住了看向原有阿米迪-马尔桑临时场馆的视线,赋予新赛场与众不同的入口,使其能够独立运作,重新调整了学生们进出的区域,这里原先毫无秩序可言。放置着学生储物柜的宽敞走廊连接着学院和新体育楼以及停车场。

本项目的外形设计利用了学院底层和建设场地的高差,在这两处高度的中间位置围绕着新建筑创建出一个连续的水平空间。较低的建筑基本由玻璃包裹,而赛场和体育馆的体量、绿色屋顶通道的玻璃盒子和舞蹈排练室正位于这个基础之上。屋顶与学院的底层处于同一高度,使学院的师生们享有特殊视角观赏运动场的各种赛事。


Architects: les architectes FABG

Location: Montréal, Québec, Canada

Program: sport complex

Contractor: L’Archevêque & Rivest

Budget: 15,000,000 $ can.

Building area: 8,500 sqm

Total floor area: 8,500 sqm

Project Year: 2008

Photographs: Steve Montpetit

L’Assomption College is a private High school founded in 1884 in a small town near Montreal. This college, that hosts 1250 students, has become the heart of the social, cultural and sportive life of the Lanaudière region. It sponsored the construction of Hector-Charland theater, a 600 seats performance center on the Labelle boulevard and is next to the 1300 students CEGEP (general and professional college) including the regional archive center. The crumbling municipal hockey arena that was also built alongside the college needed to be replaced. It led to the decision to build a new sport center including a double gymnasium, workout and dance rehearsal rooms and a new ice rink. This project was the occasion for the municipality and the college to form a partnership for the common occupancy of the new building that led to a private funding campaign that mobilized the entire community.

The existing hockey arena was demolished to reorganize the site, clearing a large space for a new football field and race track along the sport center. It also cleared views on the existing Amédée-Marsan pavilion, gave a distinctive entrance to the new arena allowing that it operates independently and helped reorganize the students’ arrivals and departures area that was originally chaotic. A wide corridor containing students’ lockers links the existing college with the new sport facility and the parking area.

The formal strategy used in this project takes advantage of the level difference between the ground floor of the existing college and the construction site to establish a continuous horizontal datum at mid height between these two levels all along the perimeter of the new building. The lower half is largely glassed while the volumes of the arena and gymnasium, the glass box of the green roof access and the dance rehearsal room emerge above this base. The roof which is at the same level as the ground floor of the existing College gives a privileged point of view to watch events taking place on the sport field.