韩国,明知大学Bangmok图书馆/ Gansam Architects & Associates建筑师事务所

建筑师:Gansam Architects & Associates建筑师事务所

地点:韩国,首尔

项目建筑师:Taijip Kim

设计组:Kiyoung Han, Mijung Kim, Myunghee Jang, Sun A Park, Kyungsu Jeong

项目年份:2007-2010

摄影:Gansam Architects & Associates建筑师事务所

建筑体量从柔和的曲线形开始,表达出对明知大学学生的欢迎,并与周围住宅环境和校园其他设施相协调。随后加入的方形结构作为藏书功能区域。曲线形外表皮采用U形玻璃,更显活泼生动,而方形结构采用重蚁木表达出与图书、文献和书架之间的区别。U形玻璃并不直接反射光线,但却将光线渗透进来,营造出温暖而宜人的氛围;木材的年龄与图书相当,记录着岁月的流逝。

交互式花园是连接底层到四层的大厅,被设计为开放空间,这一点与传统图书馆的静谧与局限性不同,从采光天窗渗透进来的自然光线和室内花园让这里显得生机勃勃。

底层分为两个主要区域——阅览区和研讨区。60cm的楼层高差在两个区域之间建起了心理上的屏障,而大厅又起到融合和区分两大区域的作用。从醒目的室内楼梯上拾级而上,或乘坐玻璃电梯,人们能轻易地看到图书馆的各个部分。楼梯和电梯都给图书馆带来了大量活力。图书馆的设计目的就是要容纳学生的学习生活。二层是学生们的学习区域和行政管理设施,这里设有14间自习室和Bangmok纪念展览室。

三层通过一个平台连接着学生中心,平台成为额外的主要入口。三层包含了各式藏书、学术论文和期刊。这里也有几间教室、一间小礼堂、多媒体设施和UCC工作室。

四层安排与三层相似,不过带有更多开放的自习空间,其中摆放着圆桌、窗边座位、面对大厅的桌子和座位楼梯。

每层的上空空间都有意错开排列,因此人们从每层的边缘都能看到下面的楼层。楼层和天花板高度的变化营造出空间的多变性,将这座脱离传统却方便实用的图书馆内部空间变得舒适而令人难忘。


Architect: Gansam Architects & Associates

Location: Seoul, Korea

Project Architect: Taijip Kim

Design team: Kiyoung Han, Mijung Kim, Myunghee Jang, Sun A Park, Kyungsu Jeong

Project Year: 2007-2010

Photographs: Gansam Architects & Associates

The massing started off with gently curved form which seeks to welcome the student body of Myongji University and harmonizes in its surrounding of residential area and other university facilities. The square mass was subsequently inserted to serve as the functional zones to contain the books. The curvilinear outer skin comes to life with U-GLASS, and the square mass is expressed with wood (IPE) that relates to the nature off books, paper, and bookshelves. U-Glass doesn’t directly reflect light, but filters light to create a warm and comfortable ambience; wood ages, similar to books, and archives the flow of time in its materiality.

The interactive garden is the big lobby that connects 1F-4F, and is designed to become a liberating space, unlike the traditional libraries of silence and restriction, and is filled with liveliness from skylights filtering natural light and interior gardens.

1st floor is divided into two major zones, reading zone, and seminar zone. A psychological barrier between the two zones is established via 60cm of floor height difference, and the lobby serves the role of merging, and separating the two zones. One can easily see the diverse areas of the library while ascending via the emphatic interior staircase and the glass elevator, which add much dynamism to the library designed to serve as the vessel of activities of the students, 2nd floor holds both students’ study zone and administration facilities; there are 14 study rooms and the Bangmok memorial exhibition on the second floor.

3rd floor is connected to the Student Center via a deck that serves as an additional main entrance, is contains diverse collection of books, dissertations, and periodicals. There are also education rooms, a small auditorium, multi-media facilities, and a UCC studio.

4th floor is also arranged similarly, with more space allocated to serve as open study spaces, available in forms of round tables, window-side seats, lobby-facing desks, and seating staircases.

The void spaces of each floor are meant to be staggered, so that from edge of each floor, one can see the floors below. Spatial diversity created via changes in floor and ceiling heights make up this unconventional, yet user-friendly library filled with comfortable and memorable spaces.